ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση και ξύλο στην τουρκική Βουλή με αφορμή την επιχείρηση στην Αφρίν

Ένταση και ξύλο στην τουρκική Βουλή με αφορμή την επιχείρηση στην Αφρίν
EPA/STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερη ένταση επικράτησε χθες, Πέμπτη, σε συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής. Οι βουλευτές ήρθαν κυριολεκτικά στα χέρια, με αφορμή την επιχείρηση της χώρας στην Αφρίν της Συρίας.

Μέλη του κυβερνώντος κόμματος (AKP) και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) ενεπλάκησαν σε έναν – άνευ προηγουμένου – καυγά εντός της Βουλής.

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, η ένταση ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του HDP ζήτησε τον τερματισμό της επιχείρησης στην Αφρίν, επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας για θανάτους αμάχων.

«Καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση, αυξάνονται οι νεκροί άμαχοι», είπε ο Μαχμούτ Τογκρούλ και έκανε λόγο, όπως τον κατηγορεί το AKP, για «εθνοκάθαρση».

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες του, χαρακτηρίζοντάς τον «όργανο του (παράνομου) PKK» και η Λέιλα Σαχίν Ουστά, έτερη βουλευτής του AKP, προσέγγισε τον Τογκρούλ με άγριες διαθέσεις.

Τα πράγματα ξέφυγαν σύντομα και οι λεκτικές αψιμαχίες έγιναν… μπουνιές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του HDP, ο βουλευτής του κόμματος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του έντονου διαπληκτισμού. «Δεν πρέπει να υπάρχει σωματική βία», είπε ο ίδιος.

Τα μέλη του AKP αρνούνται κατηγορηματικά πως οι κινήσεις της Τουρκίας στην Αφρίν ευθύνονται για θανάτους αμάχων.

Ο Μουσταφά Ελιτάς, βουλευτής του AKP, χαρακτήρισε «χυδαία» την ομιλία του Τογκρούλ κατά της τουρκικής επιχείρησης, που στοχεύει μόνο στην επιβίωση της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ