ΚΟΣΜΟΣ

Τίλερσον: Ο ίδιος ο Τραμπ αποφάσισε να συναντηθεί με τον Κιμ

Τίλερσον: Ο ίδιος ο Τραμπ αποφάσισε να συναντηθεί με τον Κιμ
REUTERS/Jonathan Ernst

Λεπτομέρειες για το παρασκήνιο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποδεχθεί την πρόσκληση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, για συνάντηση, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τραμπ έλαβε ο ίδιος την απόφαση για την πραγματοποίηση των συνομιλιών με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο οποίος επεσήμανε πως για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση απαιτείται προετοιμασία «μερικών εβδομάδων».

Ο Τραμπ είχε δηλώσει έτοιμος να συναντηθεί με τον Κιμ σε μία επαφή που μπορεί να σηματοδοτήσει μεγάλη πρόοδο στο τεταμένο κλίμα στις σχέσεις τους λόγω των πυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος. Του μίλησα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί σχετικά με αυτή την απόφαση και είχαμε μια πολύ θετική συζήτηση», είπε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Τζιμπουτί, τη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ανοιχτός σε συνομιλίες και πρόθυμος να συναντηθεί με τον Κιμ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και νομίζω ότι κατά την κρίση του προέδρου η ώρα αυτή έφτασε τώρα».

Όπως είπε ο υπουργός, οι ΗΠΑ έμειναν κατά κάποιον τρόπο έκπληκτες με το πόσο «προοδευτικός» φάνηκε ο Κιμ στις συνομιλίες με νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία. Αυτό, τόνισε, είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα «όχι μόνο της πρόθεσης του Κιμ για συνομιλίες, αλλά και της πραγματικής του επιθυμίας».

Νωρίτερα σήμερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ, ανακοίνωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως τον Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ