ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων στη Γερμανία

Συγκρούσεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων στη Γερμανία
REUTERS/ SOCIAL MEDIA

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε Βερολίνο και Ντίσελντορφ, στη Γερμανία, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ (δυτική Γερμανία) κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ φιλοκούρδων διαδηλωτών, Τούρκων που πραγματοποιούσαν αντιδιαδήλωση και των δυνάμεων ασφαλείας.

Αστυνομικοί απώθησαν το πλήθος κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού και στην κινητοποίηση των περίπου 150 ανθρώπων «τραυματίστηκαν αρκετοί» άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Κινητοποιήσεις υπέρ των Κούρδων και κατά των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αφρίν πραγματοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία.

Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από το Ντίσελντορφ διακρίνονται οι διαδηλωτές να κρατούν ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα:

«Η Αφρίν θα γίνει το Βιετνάμ μας. Θα νικήσουμε τον φασισμό».

Επίσης, περίπου 200 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη γερμανική πρωτεύουσα, κρατώντας κουρδικές σημαίες και φωνάζοντας «Αφρίν», το όνομα του κουρδικού θύλακα που στοχοθετείται από τις τουρκικές δυνάμεις.

Μια ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες σε κτίριο στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου, προφανώς ως αντίδραση για την προκλητική συμπεριφορά ενός από τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη μιας κοντινής καφετέριας ο ένοικος του κτιρίου κρατούσε και ανέμιζε μια τουρκική σημαία, ενώ το πλήθος περνούσε από την περιοχή.

Δεκάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών είχαν αναπτυχθεί στο σημείο και αρκετοί εξ αυτών όρμησαν εναντίον των διαδηλωτών, ακινητοποιώντας τουλάχιστον 3 στο οδόστρωμα και απομακρύνοντάς τους.

Προς το παρόν οι αρχές δεν έχουν δώσει επίσημο απολογισμό για συλλήψεις ή τραυματισμούς. Δημοσιογράφος ωστόσο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε ότι είδε μια γυναίκα να κάθεται στο πεζοδρόμιο φέροντας τραύμα στο κεφάλι.

Πορεία με τη συμμετοχή περίπου 400 διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ και στο Αμβούργο, στη βόρεια Γερμανία, έξω από το ρωσικό και τουρκικό γενικό προξενείο, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των δύο κτιρίων, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στο Μάντσεστερ

Την ίδια ώρα, μια διαδήλωση εναντίον των επιχειρήσεων της Άγκυρας στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων στο Μάντσεστερ της Βρετανίας σήμερα, ενώ ένας από τους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης έκλεισε προσωρινά.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Πικαντίλι στη βρετανική πόλη έκλεισε το απόγευμα αφού διαδηλωτές εισέβαλαν στις γραμμές, όπως έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της βρετανικής αστυνομίας Συγκοινωνιών. Ο σταθμός επαναλειτούργησε αργότερα.

Σε βίντεο που μετέδωσαν βρετανικοί ιστότοποι διακρίνονται οι διαδηλωτές να κατεβαίνουν στις ράγες. Κρατούσαν σημαίες της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και φωτογραφίες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του PKK.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ