ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζα δημοσιογράφος έβαλε «φωτιά» στο διαδίκτυο!

Κινέζα δημοσιογράφος έβαλε «φωτιά» στο διαδίκτυο!
CNNi/CCTV/Youtube

Η αυθόρμητη κίνηση μίας Κινέζας δημοσιογράφου έχει γίνει viral στο διαδίκτυο και η ίδια είναι το νέο meme που έχει ξετρελάνει τους χρήστες των social media. Στο περιθώριο συνεδρίασης του Κοινοβουλίου της Κίνας, η δημοσιογράφος εξέφρασε την αγανάκτησή της για την ερώτηση που απηύθυνε μία συνάδελφός της, γυρίζοντας τα μάτια της.

Η Liang Xiangyi, ανταποκρίτρια του οικονομικού μέσου ενημέρωσης Yicai, με βάση τη Σανγκάη, αφού πρώτα «σκάναρε» τη δημοσιογράφο που ήταν δίπλα της και είχε λάβει τον λόγο, εκφράστηκε τελείως αυθόρμητα, μη γνωρίζοντας πως την τραβούν οι κάμερες.

Η δημοσιογράφος έμοιαζε τόσο απηυδησμένη απ΄ αυτά που άκουγε που γύρισε τα μάτια της και στην συνέχεια έστρεψε το κεφάλι της σε άλλη κατεύθυνση, με εμφανή τον εκνευρισμό της.

Το βίντεο του περιστατικού, που να σημειωθεί πως μεταδόθηκε σε live μετάδοση, τράβηξε πολύ γρήγορα τα βλέμματα των χρηστών του διαδικτύου και μέσα σε λίγες ώρες έσπασε τα «σύνορα» της Κίνας. Η αντίδραση της Xiangyi έγινε GIF και η ίδια μετουσιώθηκε στο νέο αγαπημένο meme των social media.

Δυστυχώς όμως, έπεσε και αυτή θύμα της διαδικτυακής λογοκρισίας της κυβέρνησης. Τόσο το βίντεο, όσο και το όνομα της δημοσιογράφου, εξαφανίστηκαν από τα εγχώρια «μηχανάκια» αναζήτησης.

Μία σπάνια στιγμή

Το περιστατικό είναι ιδιαιτέρως σπάνιο για τα δεδομένα της κινεζικής κουλτούρας, αλλά και για τον τόπο όπου έλαβε χώρα – στις εργασίες του ιδιαιτέρως αυστηρού κινεζικού Κοινοβουλίου, όπου αποφασίστηκε να καταργηθούν τα χρονικά όρια θητείας των προέδρων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον Σι Τζινπίνγκ να παραμείνει στον προεδρικό θώκο για όσο διάστημα επιθυμεί ο ίδιος.

Ο πρόεδρος διοικεί την Κίνα με «σιδερένια» πυγμή όσον αφορά τον τομέα της διαδικτυακής ελευθερίας και οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τα – προσεκτικά επιλεγμένα – μέσα ενημέρωσης στις εργασίες του Κοινοβουλίου ήταν κατά γενική ομολογία ανούσιες.

Η Κίνα «φιμώνει» τον Γουίνι, το αρκουδάκι - Αλλά γιατί;

Η δημοσιογράφος που προκάλεσε την αγανάκτηση της Liang Xiangyi ονομάζεται Zhang Huijun και εργάζεται σε ένα αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης, που έχει στενούς δεσμούς με την κρατική τηλεόραση της Κίνας. Στην ερώτηση της – που πληροφοριακά διήρκεσε 44 δευτερόλεπτα – είπε πολλάκις τη φράση «η χώρα μας».

Εθνική φιγούρα

Πολίτες απ’ όλη την κινεζική επικράτεια αποθέωσαν την Xiangyi για την ειλικρίνειά της. Πολλοί μάλιστα τόνισαν πως με την αντίδραση της αποτύπωσε το γενικό συναίσθημα που προκαλεί το περιστατικό.

Το ειδησεογραφικό μέσο στο οποίο εργάζεται η δημοσιογράφος την υπερασπίστηκε – έμμεσα – αναρτώντας στο διαδίκτυο μία ερώτηση που είχε κάνει προ εβδομάδων σε υπουργική συνέντευξη Τύπου, ερώτηση η οποία κρίνεται ως ουσιαστικότερη απ’ αυτή της Huijun.

Untitled design

Όμως, πολύ γρήγορα το βίντεο διεγράφη και το όνομα της Xiangyi λογοκρίθηκε όσο τίποτα άλλο στον δημοφιλή ισότοπο Weibo, ο οποίος είναι το κινεζικό ισοδύναμο του Twitter. Μάλιστα υπήρξαν πληροφορίες πως η δημοσιογραφική της ταυτότητα ανακλήθηκε.

Επιχειρηματίες όμως είδαν το περιστατικό ως «χρυσορυχείο» και πολύ γρήγορα κυκλοφόρησαν προϊόντα με την αντίδραση της δημοσιογράφου. Θήκες κινητών τηλεφώνων παραδείγματος χάριν «πλημμύρισαν» την αγορά.

Reporter's viral eye roll causes trouble with Chinese censors, by Steven Jiang, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ