ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τίλερσον - Πομπέο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία

Συνάντηση Τίλερσον - Πομπέο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία
REUTERS/Jonathan Ernst (L) Aaron P. Bernstein (R)

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μάικ Πομπέο, που θα τον διαδεχθεί στο υπουργείο των Εξωτερικών, μετά την αποπομπή του από τον πρόεδρο  Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το CNNi επικαλούμενο αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Οι δύο άντρες αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα. «Δεν υπάρχει θυμός μεταξύ των δύο. Ο Τίλερσον διαβεβαίωσε τον Πομπέο, ότι θα εργαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μεταβίβαση της ηγεσίας του υπουργείου θα είναι επιτυχής και ομαλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος, που έλαβε μέρος στην χθεσινή συνάντηση που είχε ο Τίλερσον με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.

«Ήταν πολύ συναισθηματικό», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος για το κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση που είχε ο Τίλερσον με τους υφυπουργούς και τους βοηθούς υφυπουργούς. «Αναφέρθηκε στην τιμή που ήταν για εκείνον η συνεργασία με τον καθένα από αυτούς, για χρονικό διάστημα 14 μηνών, σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό, στο οποίο, είχε την εμπειρία να εργάζεται. Υπήρχε δραματικός τόνος κι έντονο συναίσθημα», περιέγραψε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο Τίλερσον, δεν αναφέρθηκε στην απόλυσή του από τον Τραμπ μέσω Twitter, με την στάση του αυτή, «να μας λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Απέπεμψε τον Τίλερσον ο Τραμπ

Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος στην συνάντηση, είπαν ότι ο απερχόμενος ΥΠΕΞ, είπε στον καθένα για την εκτίμηση που αισθάνεται προσωπικά για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα στελέχη του υπουργείου των Εξωτερικών. Επίσης, έσφιξε τα χέρια του καθενός προσωπικά, ενώ τους έδωσε κι από ένα νόμισμα, που απεικονίζει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

«Δεν υπάρχει κακία ανάμεσά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας άλλος αξιωματούχος που συμμετείχε στην συνάντηση, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αρνητική φήμη του Τίλερσον εντός του υπουργείου, αλλά και την τάση που είχε ν’ αποξενώνει τους υφισταμένους του. «Τώρα, πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε ότι ήταν αυθεντικός, ενώ ο καθένας κάνει ότι μπορεί προκειμένου να φύγει όπως πρέπει από το υπουργείο, αλλά και να διασφαλιστεί μία ομαλή μεταβίβαση της ηγεσίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Τίλερσον στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει επίσημα την 31η Μαρτίου. Από την άλλη μεριά, αξιωματούχοι του υπουργείου δήλωσαν ότι η τελευταία ημέρα του στο υπουργείο, θα είναι η 22α Μαρτίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού υπουργού των Εξωτερικών υπό τον Πομπέο, ενώ ο διορισμός του εγκρίθηκε από την Γερουσία κι ανέλαβε τα καθήκοντά του, με την κατάρτιση ενός σχεδίου μεταβίβασης της ηγεσίας του υπουργείου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Για τον σκοπό αυτό, διαμορφώνεται ειδικό γραφείο στον πρώτο όροφο του κτιρίου (Foggy Bottom).

Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA, Πομπέο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ πριν την λήξη της εβδομάδας.

Μάικ Πομπέο: Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Την επόμενη εβδομάδα, θα έχει συναντήσεις με άλλα μέλη του Κογκρέσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ