ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών: Αποφασισμένη η ENI για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών: Αποφασισμένη η ENI για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ
ΑΠΕ -ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αποφασισμένη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ορίζουν τα συμβόλαια για τα έξι ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, εμφανίζεται η ΕΝΙ, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στην υπουργική συνάντηση για στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, καθώς και της συμμετοχής του στην έκτακτη υπουργική διάσκεψη για την Υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, στη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ιταλικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλλι.

Στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ αξιολογήθηκαν οι σχέσεις της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο μέλλον των σχέσεων της ΕΝΙ με την Κύπρο, διαπιστώθηκε η αποφασιστικότητα της ιταλικής εταιρίας να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα συμβόλαια, τα οποία αφορούν συνολικά έξι ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης -που συμμετείχε σε δύο διεθνείς διασκέψεις για το Λίβανο και την Παλαιστίνη, συναντήθηκε στη Ρώμη και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, σχετικά με το αντικείμενο και το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο κύριος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε:

"Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για μια παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Εξέφρασα την ετοιμότητα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση των συνομιλιών, όπως κατ' επανάληψη και δημόσια και γραπτώς έχει εκφρασθεί προς τον γενικό γραμματέα. Είχα επίσης την ευκαιρία να αναφερθώ στην γενικότερη συμπεριφορά και ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, που δυστυχώς δεν συμβάλλουν στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις".

Στο περιθώριο των δύο Υπουργικών Συναντήσεων ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε και διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Λιβάνου, ενόψει και των επικείμενων επισκέψεών του, μέσα στον Μάρτιο, στις γειτονικές χώρες. Συναντήθηκε, επίσης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, αρμόδιο για θέματα Mέσης Ανατολής, 'Αλιστερ Μπαρτ.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου, καθώς και η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Συζητήθηκαν, επίσης, το Κυπριακό, καθώς και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου. Ο διάλογος επί όλων των θεμάτων θα συνεχιστεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο περί τα τέλη Μαρτίου.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας συζητήθηκε η ημερήσια διάταξη για την επικείμενη επίσκεψη στη χώρα στις 26-27 Μαρτίου, επαναβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση για ενίσχυση σχέσεων τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το Μεσανατολικό.

Επίσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντάλλαξε απόψεις και με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, ειδικότερα ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα στις 28 Μαρτίου, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις για τις διμερείς σχέσεις και για τις σημαντικές προοπτικές για εμβάθυνση και διεύρυνσή τους, για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως και σε σχέση με την ανάγκη συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, 'Αλιστερ Μπαρτ, τέλος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την ημερήσια διάταξη των επερχόμενων Συμβουλίων Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπως και για θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ