ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν αποκαλύπτει τι επάγγελμα σκεφτόταν να κάνει όταν ήταν νέος

Ο Πούτιν αποκαλύπτει τι επάγγελμα σκεφτόταν να κάνει όταν ήταν νέος
EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίγα 24ωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή, αποκάλυψε ποιο επάγγελμα σκεφτόταν να κάνει όταν ήταν νεότερος. 

Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε σε συνέντευξή του, ότι μετά την πτώση του τότε προστάτη του, Ανατόλι Σόμπτσακ, απέρριψε μια θέση εργασίας για τη νέα δημοτική Αρχή της Αγίας Πετρούπολης και εξέτασε σοβαρά ως εναλλακτική λύση το επάγγελμα του οδηγού ταξί.

Ο πρώην καθηγητής του Πούτιν στη νομική σχολή, Σόμπτσακ ήταν δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, αλλά το 1996 απέτυχε να επανεκλεγεί στο αξίωμα του «κυβερνήτη» όπως είχε μετονομάσει τη δημαρχία. Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν τότε το «δεξί χέρι» του Σόμπτσακ, δήλωσε ότι ένα μέρος της ευθύνης για την αποτυχία του οφείλεται στην απληστία του, σε λάθος συγκυρίες, αλλά είχε πέσει επίσης θύμα «βρώμικου πολέμου».

Σύμφωνα με τον Ιγκόρ Σέτσιν, νυν επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα Rosneft και μέλος του επιτελείου του Σόμπτσακ τη δεκαετία του 1990, στον Πούτιν προτάθηκε θέση εργασίας από τη νέα δημοτική Αρχή της Αγίας Πετρούπολης, αλλά ο ίδιος απέρριψε την προσφορά, προτιμώντας να παραμείνει πιστός στον προϊστάμενό του. «Θα προτιμούσα να εκτελεστώ για την αφοσίωσή μου από το να κρεμαστώ για προδοσία», εξήγησε ο Πούτιν σύμφωνα με τον Σέτσιν.

Ευτυχώς για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έλαβε πρόσκληση να μετακομίσει στη Μόσχα και να εργαστεί για τη ρωσική προεδρία.

«Δεν είχα άλλη επιλογή… Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Δεν μπορούσα να βρω δουλειά πουθενά... Ειλικρινά, σκέφτηκα να δουλέψω οδηγός ταξί μερικής απασχόλησης ή κάτι τέτοιο, δεν αστειεύομαι. Τι άλλη επιλογή είχα; Είχα δύο μικρά παιδιά να φροντίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι είναι ευγνώμων στον Πάβελ Μποροντίν, ο οποίος ήταν τότε ο αρχηγός του επιτελείου του Μπόρις Γιέλτσιν, για την προσφορά εργασίας που του έκανε, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένος που ήταν αναγκασμένος να φύγει από την Αγία Πετρούπολη. Τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του προστάτη του Σόμπτσακ, το 2000, ο Πούτιν ανέλαβε πρόεδρος της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ