ΚΟΣΜΟΣ

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Βόρειας Κορέας παρουσιάζουν νέα σημάδια «ζωής»

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Βόρειας Κορέας παρουσιάζουν νέα σημάδια «ζωής»
Πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας EPA/BARBARA WALTON/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναλυτές που εξέτασαν νέες δορυφορικές φωτογραφίες εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν πως η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει δοκιμές σε έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της στην ερευνητική μονάδα Yongbyon. Οι πληροφορίες δημιουργούν ανησυχία καθώς έρχονται στο φως την ώρα που ξεκινούν οι διεργασίες για τη συνάντηση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο.

Σύμφωνα με μία έκθεση των αναλυτών της Jane's, οι εικόνες δείχνουν ότι ο πειραματικός αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος, γνωστός ως ELWR, θα μπορούσε να γίνει λειτουργικός ακόμη και αργότερα μέσα στο 2018, σύμφωνα με το CNNi.

Μία από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκε στις 25 Φεβρουαρίου δείχνει κάτι να αναδύεται από τον αντιδραστήρα, κάτι που «συνεπάγεται τη δοκιμή του μηχανήματος στην περιοχή».

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον αντιδραστήρα στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για το οπλοστάσιό της.

180315195650 02 north korea nuclear activity 38 north exlarge 169

Πηγή: CNNi

Ο Rob Munks, συντάκτης της έκθεσης της Jane's, αναφέρει πως ο αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος «μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – αυτή είναι η ουσιαστική χρήση του – ή να χρησιμοποιηθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα».

Ειδικοί αναφέρουν πως όταν ο ELWR τεθεί σε λειτουργία θα μπορέσει να παράξει ενέργεια της τάξης των 25-30 μεγαβάτ, που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μία πόλη περίπου 50.000 κατοίκων.

Ο Munks γράφει: «Θεωρητικά, αν ο αντιδραστήρας ενεργοποιηθεί και εκτραπεί στην παραγωγή πλουτωνίου και τριτίου, τότε η Βόρεια Κορέα μπορεί να ενισχύσει το απόθεμά της». Το τρίτιο είναι το πλέον σημαντικό θερμοπυρηνικό υλικό για την παραγωγή όπλων.

Το τελευταίο έτος η Jane's και άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν εντοπίσει αυξημένη δραστηριότητα σε πολλά από τα τμήματα της Yongbyon, η οποία βρίσκεται 75 χιλιόμετρα βόρεια της Πιονγκγιάνγκ. Αναλυτές του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ παρακολούθησαν στενά πρόσφατες εργασίες που έγιναν στον αντιδραστήρα και κινήσεις οχημάτων και προσωπικού.

180315194623 01 north korea nuclear activity janes exlarge 169

Οι φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί τον Φεβρουάριο/Πηγή: CNNi

Η κατασκευή του ELWR ολοκληρώθηκε το 2013 και προοριζόταν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά οι δυνατότητές του μπορεί να εκτραπούν και στην παραγωγή νέων όπλων.

Ο ELWR δεν είναι ο μόνος αντιδραστήρας που δείχνει σημεία «ζωής», καθώς, σύμφωνα με ειδικούς του Ινστιτούτου ΗΠΑ-Κορέας του Johns Hopkins, ακόμη ένας αντιδραστήρας στη Yongbyon φαίνεται πως τέθηκε σε λειτουργία και μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές για να καμουφλαριστεί η δραστηριότητά του.

«Αν ο αντιδραστήρας λειτουργεί ξανά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σημαίνει πως η Βόρεια Κορέα έχει εκκινήσει και πάλι την παραγωγή πλουτωνίου, πιθανώς για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων», αναφέρουν οι ειδικοί.

Η Πιονγκγιάνγκ ήθελε εδώ και καιρό να δημιουργήσει έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Όταν απέτυχε να εισάγει έναν από το εξωτερικό, ξεκίνησε τις εργασίες της δημιουργίας του, πριν από εννέα χρόνια.

Οι εκτιμητές θεωρούν πως η Βόρεια Κορέα έχει στη διάθεσή της 20-60 πυρηνικά όπλα.

North Korea nuclear reactors show new signs of activity, by Tim Lister, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ