ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρές συγκρούσεις στη Μαδρίτη μετά τον θάνατο πλανόδιου πωλητή

Αιματηρές συγκρούσεις στη Μαδρίτη μετά τον θάνατο πλανόδιου πωλητή
Reuters/Stringer

Δέκα αστυνομικοί τραυματίσθηκαν και έξι άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν χθες Πέμπτη το βράδυ στο κέντρο της Μαδρίτης μετά τον θάνατο ενός Σενεγαλέζου παράνομου πλανόδιου πωλητή, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική αστυνομία.

«Ο αριθμός των τραυματιών είναι δέκα αστυνομικοί της εθνικής αστυνομίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν περισσότεροι τραυματίες μεταξύ των δημοτικών αστυνομικών», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας.

Η δημοτική αστυνομία δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Εξάλλου συνελήφθησαν έξι άτομα ισπανικής εθνικότητας, μεταξύ των οποίων ένας ανήλικος και μια γυναίκα, σύμφωνα με την εθνική αστυνομία.

Οι συγκρούσεις, κάτι ασυνήθιστο στην ισπανική πρωτεύουσα, ξέσπασαν γύρω στις 22:30 (ώρα Ελλάδας), στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο ενός 30χρονου Σενεγαλέζου. Ο Μαμ Εμπαγέ Ντιαγέ ήταν παράνομος πλανόδιος πωλητής στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, τη διασημότερη της Μαδρίτης, σύμφωνα με μαρτυρίες Σενεγαλέζων.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, πλάκες που ξεκόλλησαν από τα πεζοδρόμια και μπουκάλια σ' ένα όχημα της πυροσβεστικής και στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες απάντησαν κυρίως με σφαίρες από καουτσούκ. Στους γειτονικούς δρόμους και πιο μακριά, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και ποδήλατα.

Οι υπηρεσίες άμεσης δράσης διευκρίνισαν πως ο άνδρας είχε βρεθεί αναίσθητος στον δρόμο από περίπολο της αστυνομίας. Όταν έφθασαν οι πρώτες βοήθειες, «υπήρχε μια περίπολος της δημοτικής αστυνομίας που περνούσε από εκεί και τον είδε πρώτη, του έκαναν τεχνητή αναπνοή για να τον επαναφέρουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των υπηρεσιών άμεσης δράσης.

Όμως Σενεγαλέζοι, με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξαν πως ο θάνατός του οφειλόταν στην καταδίωξή του από τη δημοτική αστυνομία.

Η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Κριστίνα Σιφουέντες εξέφρασε σήμερα το πρωί τη λύπη της για τον θάνατό του υποστηρίζοντας ωστόσο πως οφείλεται αναμφίβολα σε «φυσικά αίτια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ