ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «ξέσπασμα» Ερντογάν: Αν ανοίξω τα σύνορα, δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε

Νέο «ξέσπασμα» Ερντογάν: Αν ανοίξω τα σύνορα, δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Νέες απειλές κατά της Ευρώπης εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του, προειδοποιώντας αυτή τη φορά με άνοιγμα των συνόρων.

Σε ομιλία του στο Ερζερούμ, όπου τελέστηκε η κηδεία ενός Τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Αφρίν, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αν ανοίξουμε τις πόρτες (σ.σ. σύνορα), δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε. Με παρακαλέσατε να μην ανοίξω τα σύνορα. Αποφασίστε, επιτέλους, τι θέλετε».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν είπε πως αυτή θα συνεχιστεί και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατευθούν οι άμαχοι. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί «καταπιέζονται».

Βίντεο από την σημερινή ομιλία του Ερντογάν δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρώην διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Zaman και πρόεδρος του κέντρου της Στοκχόλμης για την Ελευθερία, Abdullah Bozkurt.

Έπειτα, μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στο Ερζερούμ, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποσύρουν τους Κούρδους μαχητές της Συρίας από την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, αν θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία, τονίζοντας, όπως μετέδωσε το Reuters, πως:

Η Άγκυρα παραμένει ανοικτή σε κάθε προσφορά συνεργασίας αναφορικά με τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, όμως δεν είναι σίγουρη για την προσέγγιση που θα έχει στο θέμα ο νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν ανατολική Γκούτα και Αφρίν

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την Υγεία, ότι ο κίνδυνος για το ξέσπασμα Τρίτου παγκοσμίου πολέμου, είναι ορατός.

Αιτία για το ξέσπασμα του Γ' παγκοσμίου πολέμου, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, μπορεί να είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χτίζουν 20 στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, γεγονός που στρέφεται κατά της Ρωσίας.

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί χρειάζονται οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία, ενώ φαίνεται πως αυτές οι βάσεις στρέφονται κατά της Ρωσίας και του Ιράν», τόνισε ο Ερντογάν και απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του είπε:

Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ