ΚΟΣΜΟΣ

Το ΥΠΕΞ της Γαλλίας καλεί τους δημοσιογράφους να μην ταξιδεύουν στη Συρία

Το ΥΠΕΞ της Γαλλίας καλεί τους δημοσιογράφους να μην ταξιδεύουν στη Συρία
REUTERS/Khalil Ashawi

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους να μην ταξιδεύουν στη Συρία, δεδομένης της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη χώρα αυτή, ιδίως στην περιοχή του Αφρίν και την Ανατολική Γκούτα.

Η επίσημη επιστολή του υπουργείου –μια ταξιδιωτική οδηγία που εκδίδεται εξαιρετικά σπάνια– εστάλη σε όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης σε μια περίοδο που το Παρίσι εκφράζει ανοιχτά την ενόχλησή του επειδή η Ρωσία δεν πιέζει ώστε να εφαρμοστεί η εκεχειρία στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνονται υποψίες ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και η Τουρκία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων στον βορρά.

Στις 12 Μαρτίου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του θα μπορούσε να επέμβει μονομερώς, με αεροπορικές επιδρομές, αν αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία.

«Με φόντο την κλιμάκωση της βίας στη Συρία, ιδίως στην Ανατολική Γούτα και την περιοχή του Αφρίν (...) θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν εγκαταλείπατε τυχόν σχέδιά σας να πάτε στη χώρα αυτή ή να στείλετε δημοσιογράφους» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ανιές Βον ντερ Μιλ.

Politico: Μακρόν και Μέρκελ απέναντι από την πραγματικότητα στο σημερινό «δείπνο εργασίας»

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Φρανσουά Λεκουάντ είπε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να επέμβουν στη Συρία, αν χρειαστεί. «Προφανώς, θα γίνει πιθανότατα σε συντονισμό με τους Αμερικανούς. Η Γαλλία μπορεί να ενεργήσει ανεξάρτητα, αλλά υπάρχει αλληλεγγύη στη συνεργασία με έναν στρατηγικό σύμμαχο, κάποιον με την ίδια αντίληψη για την κατάσταση στη Συρία και την παραβίαση αυτών των κόκκινων γραμμών», τόνισε.

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει χαρακτηρίσει «κόκκινες γραμμές» τη χρήση χημικών όπλων και την αποτυχία στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ