ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία δεν επιτρέπει στους Ρώσους πολίτες να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές

Η Ουκρανία δεν επιτρέπει στους Ρώσους πολίτες να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές
REUTERS/Ilya Naymushin

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτραπεί στους Ρώσους πολίτες να επισκέπτονται τα ρωσικά προξενεία στην Ουκρανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 18 Μαρτίου, που είναι ημέρα διεξαγωγής των ρωσικών προεδρικών εκλογών.

Στην ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, την οποία ο Αβακόφ ανάρτησε στην σελίδα του στο Facebook, αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών της της Ουκρανίας αποφάσισε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, που παραβιάζουν τους νόμους της Ουκρανίας, στην χώρα, στην επικράτεια των διπλωματικών αποστολών» και «…το καθεστώς φρούρησης των διπλωματικών ιδρυμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επικράτεια της Ουκρανίας, στο Κίεβο, Χάρκοβο, Οδησσό και Λβόφ- δεν προβλέπει την πρόσβαση σ’ αυτά πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Η απόφαση αυτή της Ουκρανίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Σεργκέι Νεβέροφ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως εκδήλωση φασισμού. «Δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτική διακρίσεων έναντι πολιτών συγκεκριμένης εθνότητας και υπηκοότητας, πρόκειται απλώς για φασισμό» δήλωσε ο Νεβέροφ, προσθέτοντας ότι:

Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα, με τον λαό της οποίας πολεμούσαν οι πρόγονοι μας εναντίον των φασιστών κατακτητών.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, δήλωσε ότι το θέμα θα τεθεί σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ