ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Νavtex από την Άγκυρα – Μετά το ναυάγιο στο Αγαθονήσι

Νέα Νavtex από την Άγκυρα – Μετά το ναυάγιο στο Αγαθονήσι
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/ POOL/Φωτογραφία αρχείου

Νέα Navtex εξέδωσε η Άγκυρα νωρίτερα σήμερα, διεκδικώντας την «πατρότητα» της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μετά το ναυάγιο στο Αγαθονήσι -μιας τραγωδίας που έλαβε χώρα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σε tweet του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε: ««Η παράνομη & προκλητική NAVTEX που με αφορμή την τραγωδία στο Αγαθονήσι, εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης, μιλώντας για "επιχείρηση έρευνας-διάσωσης σε τουρκική περιοχή", επιβεβαιώνει τη στρατηγική αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο».

Οι ελληνικές Αρχές από τις 06.40 το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωσαν με τις NΟΤΑΜ’s A722/18 και Α/723/18 την διεξαγωγή επιχείρησης SAR σε δυο περιοχές ακτίνας 5ν.μ. από τα δυο σημεία (οι μπλε κύκλοι). Η αναγγελία αυτή ισχύει μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις ελληνικές NOTAM καλούνται όλα τα εναέρια μέσα να επικοινωνούν με το Κέντρο του Πειραιά PIRAEUS JRCC πριν εισέλθουν στις συγκεκριμένες περιοχές και επισημαίνεται ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στο FIR Αθηνών.

Η τουρκική NAVTEX(0402/18) δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή η οποία επικαλύπτει όχι μόνο ελληνική περιοχή ευθύνης αλλά ακόμη και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών (Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) ενώ αποκόπτει τα δυο ελληνικά νησιά από το σύμπλεγμα των Λειψών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ