ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλοί πιθανόν να αναγκαστούν να πίνουν ανακυκλωμένο νερό

Αυστραλοί πιθανόν να αναγκαστούν να πίνουν ανακυκλωμένο νερό
Pixabay

Μία δημογραφική έκρηξη θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Αυστραλοί να βασίζονται πλέον σε ανακυκλωμένα λύματα για πόσιμο νερό στην επόμενη δεκαετία, εκτιμούν ειδικοί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, με τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στα επόμενα 40 χρόνια ο πληθυσμός της Αυστραλίας θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια, με τη Μελβούρνη να ξεπερνά το Σίδνεϊ και να καθίσταται η πιο κατοικημένη πόλη της χώρας.

«Για να αναπτυχθεί πραγματικά η Αυστραλία και να έχουμε ανταγωνιστικές και βιώσιμες πόλεις, πρέπει να υιοθετήσουμε τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης νερού», δήλωσε ο υπεύθυνος της Εταιρίας Ύδρευσης της χώρας Άνταμ Λόβελ. Ο αξιωματούχος ισχυρίσθηκε μάλιστα ότι στις μικρότερες πόλεις της ενδοχώρας, όπου δεν αποτελεί επιλογή η αφαλάτωση, πιθανόν να ξεκινήσει νωρίτερα η κατανάλωση ανακυκλωμένου ύδατος.

Τα αποθέματα του ταμιευτήρα Warragamba που προμηθεύει το Σίδνεϊ με νερό αρκούν για τέσσερα χρόνια. Εκφράζονται φόβοι όμως ότι εάν μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια αυξηθεί περαιτέρω ο πληθυσμός, τότε τα αποθέματα πιθανόν να είναι επαρκή μόνο για μια διετία.

Εξάλλου ακόμα και η μέθοδος της αφαλάτωσης θεωρείται παρωχημένη, καθώς η αύξηση του πληθυσμού παρατηρείται μεν σε μεγάλες παράκτιες πόλεις, μακριά όμως από την ακτή και το νερό είναι μη συμπιέσιμο υλικό, αρκετά βαρύ και ακριβό για μεταφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ