ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρνιέ: Έχουμε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit

Μπαρνιέ: Έχουμε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο του Brexit
REUTERS/Vincent Kessler

O επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, αποκάλυψε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία συμφώνησαν ότι η συνθήκη για το διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια «δικλείδα ασφαλείας» έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα λάβει τώρα μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.

Η μεταβατική περιόδους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνθήκης, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους ύστερα από ένα σαββατοκύριακο ολονύκτιων διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία. «Συμφωνήσαμε ότι η λύση που αποτελεί ‘δικλείδα ασφαλείας' πρέπει να ενσωματωθεί στο νομικό κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης».

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ είχε αναφέρει πως Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για τα προσχέδια των κειμένων της συνθήκης του Brexit επί του παραπάνω ζητήματος, αλλά και σε γενικότερη συμφωνία για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, αν και κάποιες λεπτομέρειες παραμένουν ανοικτές,

Ο διπλωμάτης, μιλώντας μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών της ΕΕ με απεσταλμένους από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, δήλωσε ότι έχουν επίσης συμφωνηθεί τα τελικά κείμενα για τα δικαιώματα των απόδημων και τον λογαριασμό του Brexit.

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν οι ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν την Παρασκευή, όπως επιθυμεί η Βρετανία, το τελικό κείμενο για μια μεταβατική περίοδο.

«Τα κράτη-μέλη είναι αρκετά ικανοποιημένα», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Περιμένουμε ακόμα την αντίδραση της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία θα συζητηθεί περαιτέρω, υπάρχει μερική σύγκλιση απόψεων».

Έπειτα από συνάντησή του σήμερα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι έγγραψε στο Twitter: «Οι διαπραγματεύσεις του Brexit προχωρούν – η πρόοδος για τα ιρλανδικά θέματα παραμένει βασική προτεραιότητα και για τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες και η αλληλεγγύη μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας παραμένει ισχυρή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ