ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Νεκροί εννέα αποστάτες των FARC σε επιχείρηση του στρατού

Κολομβία: Νεκροί εννέα αποστάτες των FARC σε επιχείρηση του στρατού
REUTERS /John Vizcaino

Εννέα φερόμενοι ως αποστάτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), η οποία έχει σήμερα αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα, όπως όριζε η συμφωνία ειρήνης του 2016, σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του στρατού της Κολομβίας σε περιοχή όπου καλλιεργείται κόκα, στο νότιο τμήμα της χώρας των Άνδεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η επιχείρηση διεξήχθη στην κοινότητα Καλαμάρ, στην επαρχία Γουαβιάρε, διευκρίνισε το υπουργείο μέσω Twitter.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης των δύο από τους νεκρούς, οι οποίοι ήταν σημαντικοί ηγέτες αυτής της οργάνωσης αποστατών», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην οποία πήραν μέρος ο στρατός ξηράς, η πολεμική αεροπορία και η αστυνομία, έγιναν πλήγματα από αέρος και χερσαίες εμπλοκές, που «οδήγησαν στην εξάρθρωση όλης της δομής των κακοποιών» που είχε μπει στο στόχαστρο, συμπλήρωσε ο Βιγέγκας.

Η Γουαβιάρε ήταν μια από τις επαρχίες όπου η δράση των FARC ήταν εκτεταμένη, εν μέρει διότι στην περιοχή βρίσκονται πολλές καλλιέργειες κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η βάση για την παραγωγή κοκαΐνης -η Κολομβία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού- κι εν μέρει λόγω της στρατηγικής της θέσης για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αρχές.

Η οργάνωση συνήψε μια ιστορική συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος τον Νοέμβριο του 2016 και μετενσαρκώθηκε σε πολιτικό κόμμα, όμως εκατοντάδες μέλη της αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα.

Από τους περίπου 7.000 γκεριγέρος των FARC, της ισχυρότερης οργάνωσης ανταρτών στην αμερικανική ήπειρο μέχρι τον αφοπλισμό της, περίπου 1.100, κατά υπολογισμούς της κυβέρνησης και κέντρων μελετών, συνεχίζουν τη δράση τους, επιδιδόμενοι κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών και στην εκμετάλλευση παράνομων μεταλλείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ