ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Συρία: Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επικρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε με σφοδρότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα διότι δεν έχει μπορέσει να «υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών» καθώς ο πόλεμος στη Συρία, που μπαίνει στον όγδοο χρόνο του, έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.

«Η συριακή σύρραξη έχει χαρακτηριστεί από την απόλυτη περιφρόνηση ακόμη και για τους πιο στοιχειώδεις κανόνες (...) του δικαίου», τόνισε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Υπενθυμίζοντας ότι πολλοί από όσους προσπάθησαν να καταγράψουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή φονεύτηκαν, ο Ζέιντ πρόσθεσε: «το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν τίμησε τη θυσία αυτών των ηρώων σε όλη τη Συρία. Δεν ανέλαβε αποφασιστική δράση για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να αποτρέψει τις περαιτέρω απώλειες ζωών».

Ο Ύπατος Αρμοστής έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης στα Ηνωμένα Έθνη, λίγη ώρα αφότου η επίσημη ενημέρωση που σχεδίαζε να κάνει σε συνεδρίαση του ΣΑ εμποδίστηκε από τη Ρωσία, η οποία αξίωσε να γίνει ψηφοφορία επί της διαδικασίας.

Και τα 15 κράτη μέλη του ΟΗΕ ήταν παρόντα στην άτυπη συνάντηση.

Ο Ζέιντ στηλίτευσε ιδίως τη χρήση των βέτο από τις δυνάμεις που το διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να προστατεύσουν «τους δράστες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και αλλού» από τη δικαιοσύνη.

Το γεγονός πως το ΣΑ δεν έχει καταφέρει «να προστατεύσει τις ζωές και τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων διαβρώνει όχι μόνο το έργο αλλά και την ίδια τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ», έκρινε ο Ύπατος Αρμοστής, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακοτρεία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ