ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πολ Άλεν εντόπισε το ναυάγιο ακόμη ενός θρυλικού πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ

Ο Πολ Άλεν εντόπισε το ναυάγιο ακόμη ενός θρυλικού πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ
Twitter/@PaulGAllen

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft και εξερευνητής των θαλασσών, Πολ Άλεν, έκανε ακόμη ένα μικρό θαύμα. Η ομάδα του κατάφερε να ανακαλύψει το ναυάγιο του πολεμικού πλοίου USS Juneau, το οποίο είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν και δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις της Ιαπωνίας.

Το ναυάγιο, εντοπίστηκε ανοιχτά των ακτών των Νήσων του Σολομώντα. Πριν από λίγο διάστημα ο Άλεν είχε εντοπίσει ακόμη ένα θρυλικό πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, που είχε ναυαγήσει στον Β'Π.Π. το USS Lexington.

Το USS Juneau βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 1942 στέλνοντας στο θάνατο 687 άτομα εκ του πληρώματός του. Μεταξύ αυτών και πέντε αδέλφια, που έχουν μείνει στην ιστορία ως οι Σάλιβαν από το Γουότερλου της Άιοβα. Η ιστορία τους είναι συνυφασμένη με τον ηρωισμό στις ΗΠΑ και ένα αντιτορπιλικό έχει λάβει το όνομά τους.

Παρότι ο ναυτικός νόμος απαγόρευε στα αδέλφια να υπηρετούν στην ίδια στρατιωτική μονάδα, τα αδέλφια, Τζορτζ, Φράνσις, Τζόζεφ, Μάντισον και Άλμπερτ αρνήθηκαν να ενταχθούν στο ναυτικό αν δεν τοποθετούνταν στην ίδια μονάδα, όπως αναφέρει η βρετανική Guardian.

Το πλοίο το οποίο τους παρέσυρε στον θάνατο εντοπίστηκε 4.000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Δεν σχεδιάζαμε να βρούμε το Juneau. Οι μεταβλητές (που επηρεάζουν) αυτές τις έρευνες είναι απλά πολλές», ανέφερε ο Ρόμπερτ Κράφτ, επικεφαλής των υποθαλάσσιων ερευνών της ομάδας του Άλεν.

«Αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο περιβάλλον… Είναι σε βάθος χιλιάδων μέτρων και τα πάντα είναι απρόβλεπτα. Χρησιμοποιούμε, πολλά ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία δεν ανήκουν μέσα σε βαθιά νερά», συμπλήρωσε.

Μέλος του πληρώματος του USS The Sullivans (DDG 68), του πλοίου που έλαβε το όνομά του από τα αδέλφια τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που ακούω ότι ο Άλεν και η ομάδα του κατάφεραν να εντοπίσουν το πλοίο που ναυάγησε κατά τη ναυμαχία του Γουαδαλκανάλ».

«Η ιστορία του πληρώματος του USS Juneau και των αδελφών Σάλιβαν είναι η επιτομή της θυσίας του μεγάλου έθνους μας».

Η ναυμαχία ήταν σύντομη, όμως βάρβαρη. Το πλοίο χωρίστηκε στα δύο από τις τορπίλες των Ιαπώνων και βυθίστηκε σε μόλις 30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής.

Μόνο 115 άτομα από το πλήρωμα του USS Juneau κατάφεραν να σωθούν, 10 εξ αυτών κατά τη διάρκεια των πολυήμερων ερευνών διάσωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ