ΚΟΣΜΟΣ

Οδικό χάρτη για το Κυπριακό ετοιμάζουν Τουρκία και Τουρκοκύπριοι

Οδικό χάρτη για το Κυπριακό ετοιμάζουν Τουρκία και Τουρκοκύπριοι
REUTERS/Sergei Karpukhin

Έναν οδικό χάρτη για το Κυπριακό αναμένεται να δημιουργήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες Τουρκία και Τουρκοκύπριοι, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τουρκοκύπριο «υπουργό Εξωτερικών» Κοντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα αξιολογηθούν τα επόμενα βήματα και η μέθοδος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση.

Αναφέρθηκε δε και στους υδρογονάνθρακες, λέγοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στα αποθέματα γύρω από το νησί και αυτό το δικαίωμα πρέπει «να τεθεί υπό εγγύηση».

Με τη σειρά του, πάντα όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Κοντρέτ Οζερσάι έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να επιμένουν σε μονομερείς εργασίες, η ‘τδβκ’ σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία θα περάσει στο στάδιο της γεώτρησης με την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας, στην οποία έχει δώσει αρμοδιότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει στο πολύ μακρινό μέλλον» είπε.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ετέθησαν επί τάπητος και θέματα που αφορούν στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Συζητήσαμε για το τι μπορεί να κάνει η ‘νότιος Κύπρος’, στο θέμα των μονομερών εργασιών για τους υδρογονάνθρακες και από δω και πέρα με ποιες παραμέτρους θα γίνει η συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επανέλαβε την άποψή του ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά «έδειξαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα με τις υπάρχουσες παραμέτρους».

Ισχυρίστηκε δε, ότι «εμείς ήμασταν πάντοτε υπέρ μιας μόνιμης, βιώσιμης και δίκαιης λύσης» ενώ είπε ότι η «άδικη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» συνεχίζεται.

«Τα μηνύματά μας σε αυτό το θέμα τα διαβιβάσαμε στον ΟΗΕ, την ΕΕ, σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στην Κύπρο και στις χώρες. Θέλουμε για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτού του είδους τις μονομερείς εργασίες της ε/κ πλευράς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ