ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστήριο με την «άγνωστη» επιστήμονα που διαλεύκανε το Twitter

Το μυστήριο με την «άγνωστη» επιστήμονα που διαλεύκανε το Twitter
CNN International

Η εικονογράφος Candace Jean Andersen έκανε κάποια έρευνα για ένα παιδικό βιβλίο σχετικά με τις φάλαινες Όρκα, όταν έπεσε σε ένα μυστήριο.

Σε ένα παλιό άρθρο, ανακάλυψε μια φωτογραφία με επιστήμονες από το Διεθνές Συνέδριο για τη βιολογία των Φαλαινών το 1971 στη Βιρτζίνια. Και παρατήρησε το εξής: Ανάμεσα σε μια θάλασσα ανδρικών προσώπων -37 στο σύνολο- υπήρχε μία μοναδική γυναίκα, το πρόσωπο της οποίας κρύβεται μερικώς.

Στο άρθρο αναφέρονταν όλοι οι άντρες, ωστόσο η Αφροαμερικανή γυναίκα αναφερόταν ως «αγνώστων στοιχείων».

Η Andersen τότε αναρωτήθηκε ποια ήταν αυτή η γυναίκα, ποια ήταν η συμβολή της στο συνέδριο και ποια η ιστορία της. Άφησε στην άκρη το πρότζεκτ της και άρχισε να ψάχνει.

woman 2

Πηγή: CNNi

«Με ενοχλούσε για μέρες να μην γνωρίζω ποια ήταν αυτή η γυναίκα. Εάν ήταν στο συνέδριο, θα πρέπει να είναι σημαντική. Πρέπει να μάθω», δήλωσε στο CNNi.

Το να την βρει έμοιαζε δύσκολο. Η φωτογραφία ήταν πάνω από τεσσάρων δεκαετιών. Περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα, η γυναίκα στεκόταν πίσω από έναν άλλο βιολόγο και μόνο το μισό πρόσωπό της ήταν ορατό. Έτσι η Andersen ανέβασε τη φωτογραφία στο twitter και ζήτησε βοήθεια.

Παγκόσμια αναζήτηση

Έγραψε: «Γεια σου twitter βρίσκομαι σε αποστολή: η γυναίκα της φωτογραφίας συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο για τη βιολογία των Φαλαινών το 1971. Είναι η μοναδική γυναίκα και η μοναδική που αναγράφεται ως «αγνώστων στοιχείων» στο άρθρο στο οποίο βρήκα τη φωτογραφία. Όλοι οι άντρες ονομάζονται. Μπορείς να με βοηθήσεις να τη βρω;».

Η Andersen δεν έχει πολλούς ακολούθους στο Twitter, επομένως δεν περίμενε πολλά. Αλλά το tweet της έπιασε αμέσως και άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην έρευνα.

Αφού ακολούθησε κάποιες λάθος διαδρομές, οι ντετέκτιβ των social media – με τη βοήθεια ενός αρχειοφύλακα από το Smithsonian- μπορούσαν να επιβεβαιώσουν μέσα σε λίγες ημέρες ότι η γυναίκα ήταν η Sheila Minor Huff. Την εποχή εκείνη ήταν αναλυτής βιολογικών δειγμάτων στην Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής.

Όπως αποδείχτηκε, η Huff συνέχισε κάνοντας μια 35ετή επιστημονική σταδιοδρομία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αποχώρησε πριν από 12 χρόνια ως υψηλόβαθμη ειδικός στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η Andersen την εντόπισε στο Facebook και οι δύο γυναίκες μίλησαν στο τηλέφωνο σχεδόν μια ολόκληρη ώρα. «Είναι πολύ γλυκιά, ταπεινή, καλόκαρδη και θετική. Δεν είχε τίποτα αρνητικό να πει», δήλωσε η Andresen.

Η κρυφή γυναίκα αποκαλύφθηκε

Η Huff, 71 ετών σήμερα μένει στη Βιρτζίνια. Δεν γνώριζε την αναζήτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι που επικοινώνησε η Andersen μαζί της.

woman 3

Πηγή: CNNi

“Έπρεπε να ανοίξω έναν λογαριασμό στο twitter για να δω τι ήταν όλη αυτή η φασαρία», είπε στο CNNi.

Όπως είπε, ποτέ δεν την ενδιέφερε να αναγνωριστεί, γιατί είναι παθιασμένη με τις φυσικές πηγές και απλά ήθελε να κάνει τη δουλειά της.

«Θεωρώ τον εαυτό μου κρυφό γιατί το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα», λέει.

Η δουλειά της την ταξίδεψε σε ολόκληρη τη χώρα και έπαιρνε όλο και περισσότερες ευθύνες καθώς ανέβαινε στην ιεραρχία. Κάποια στιγμή, διεύθυνε ένα γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών στο Σικάγο και μάλιστα οδήγησε ένα από τα τρένα του μετρό της πόλης όταν επέβλεπε ένα έργο. «Με άφησαν να το κάνω», λέει γελώντας.

woman 4

Πηγή: CNNi

Τώρα, επικεντρώνεται στο ρόλο της γιαγιάς, στην οδήγηση με το όχημά της και στα μαθήματα του χορού της κοιλιάς. Πάντοτε λάτρευε τον χορό.

«Πάντα να έχεις ένα Plan B, που μπορεί να σε πάει στο μέρος που είσαι χαρούμενος. Με ανακουφίζει από το στρες και τις ανησυχίες, είναι καλή άσκηση και νομίζω βοηθά στο να ζεις καλύτερα».

Η Andersen σημείωσε πως η συνομιλία με την μυστηριώδη γυναίκα μετά την παγκόσμια προσπάθεια αναζήτησής της, την ενέπνευσε. «Έχω σκεφτεί να γράψω ένα βιβλίο για τα γεγονότα ή για την ίδια τη Sheila. Εύχομαι ο εντοπισμός της Sheila να μπορούσε να γίνει μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας. Όπως μια σειρά επεισοδίων για την ανακάλυψη ανώνυμων γυναικών ή γυναικών που δεν έχουν αναγνωριστεί», λέει η ίδια.

Η Huff επαναλαμβάνει ότι δεν στόχευε ποτέ στο να αναγνωριστεί για τη δουλειά της. «Δεν είναι και πολύ σπουδαίο το να μην σε αναγνωρίζουν. Όταν ξέρεις μέσα σου ποιος είσαι και τι είσαι, έχει σημασία;», αναρωτιέται.

Ωστόσο, βρήκε ωραία την προσοχή που έλαβε: «Οι άλλες φίλες μου΄, μου είπαν ‘είναι καιρός ο κόσμος να μάθει για σένα’».

The identity of the lone woman scientist in this 1971 photo was a mystery. Then Twitter cracked the case

By David Williams, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ