ΚΟΣΜΟΣ

Ο «σφαγέας των Βαλκανίων» Μλάντιτς άσκησε έφεση στην καταδίκη του

Ο «σφαγέας των Βαλκανίων» Μλάντιτς άσκησε έφεση στην καταδίκη του
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/PETER DEJONG/POOL

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς άσκησε έφεση την Πέμπτη στην καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Οι συνήγοροι του επονομαζόμενου "Χασάπη των Βαλκανίων" ζητούν από το εφετείο «να ακυρώσει όλες τις λανθασμένες καταδίκες» και να αθωώσει τον πελάτη τους. Ταυτόχρονα, οι εισαγγελικές Αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κατέθεσαν επίσης έφεση, ζητώντας να κηρυχθεί ο Μλάντιτς ένοχος και για άλλη μία κατηγορία γενοκτονίας.

Ο 75χρονος Μλάντιτς κρίθηκε ένοχος για δέκα κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και για τη γενοκτονία στον θύλακα της Σρεμπρένιτσα όπου εκτελέστηκαν 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια το 1995. Είχε απαλλαγεί όμως για την κατηγορία της γενοκτονίας σε άλλες μουσουλμανικές κοινότητες.

Σε δεύτερο βαθμό ο Ράτκο Μλάντιτς θα δικαστεί από τον Μηχανισμό για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI) που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το έργο των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων για τη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Από τον Μηχανισμό θα δικαστεί επίσης και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, που πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ