ΚΟΣΜΟΣ

Παραγουάη: 14χρονη, θύμα βιασμού, άφησε την τελευταία της πνοή γεννώντας

Παραγουάη: 14χρονη, θύμα βιασμού, άφησε την τελευταία της πνοή γεννώντας
Pixabay

Ένα κορίτσι 14 ετών, θύμα βιασμού, άφησε την τελευταία του πνοή στην Παραγουάη κατά τη διάρκεια της γέννησης του παιδιού που κυοφορούσε. Στη χώρα οι εκτρώσεις είναι παράνομες και επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη δημιουργεί θανάσιμο κίνδυνο για τη ζωή της μητέρας.

Το βρέφος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, αλλά είναι υπό μηχανική υποστήριξη, όπως αναφέρει ο Guardian, ο οποίος επικαλείται ιατρικές πηγές. Το κορίτσι νοσηλευόταν επί 20 ημέρες πριν από τη γέννα, λόγω επιπλοκών που είχε παρουσιάσει.

Ο 37χρονος άντρας, ο οποίος βίασε και άφησε έγκυο το κοριτσάκι, συνελήφθη την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Ρικάρντο Γκονζάλεζ Μπόργκνε, επικεφαλής της Εθνικής Γραμματείας Παιδιών και Εφήβων (SNNA).

Κατά τη διάρκεια της γέννας η μικρή παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Τότε οι γιατροί προχώρησαν σε επείγουσα καισαρική, όμως η 14χρονη υπέστη τρεις ανακοπές καρδιάς και άφησε την τελευταία της πνοή.

«Ήταν πολύ ξαφνικό. Επιχειρήσαμε να την επαναφέρουμε, αλλά δεν μπορέσαμε να τη σώσουμε. Το σώμα ήταν δεν ήταν έτοιμο για μία εγκυμοσύνη», είπε ο Ερνάν Μαρτίνεζ, διευθυντής του Εθνικού Νοσοκομείου της Ιτάουγκουα.

Η υπόθεση ξυπνά μνήμες από παρόμοιο περιστατικό που είχε σημειωθεί στην Παραγουάη το 2015, όταν οι Αρχές απαγόρευσαν σε ένα 10χρονο παιδί, που έπεσε θύμα βιασμού από τον πατριό του, να κάνει έκτρωση.

Σε εκείνη την περίπτωση, το κορίτσι κατάφερε να γεννήσει χωρίς πρόβλημα, όμως η κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς την οικογένεια όσον αφορά τη στήριξη που θα προσέφερε, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας της λατινικής Αμερικής αναφέρουν πως 889 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, γέννησαν το 2015.

Η Ροσαλία Βέγκα, επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστία για την Παραγουάη, ανέφερε: «Είμαστε μία χώρα που δεν έχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με βάση την επιστήμη. Οι Αρχές εκμεταλλεύονται το ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι καθολικοί για να προωθήσουν νόμους βάσει θρησκευτικών και όχι επιστημονικών πεποιθήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ