ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το Πάσχα η απόφαση για την έκδοση Πουτζντεμόν στην Ισπανία

Μετά το Πάσχα η απόφαση για την έκδοση Πουτζντεμόν στην Ισπανία
REUTERS/Eric Vidal/File Photo

Μετά το Πάσχα των Καθολικών αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την έκδοση του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία.

Οι γερμανικές αρχές είναι απίθανο να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα αν θα εκδώσουν ή όχι τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ισπανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γραφείου του κρατικού εισαγγελέα στο περιφερειακό δικαστήριο του Σλέσβιγκ.

«Η απόφαση δεν θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα πριν από το Πάσχα», δήλωσε η εκπρόσωπος Βίμπκε Χοφέλνερ.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, πληροφορίες από γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία.

«Aναμένεται να το πράξει, η αίτηση ασύλου εξετάζεται όπως και κάθε άλλη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης (BAMF)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν είναι καλές καθώς η «επιβολή του νόμου ή η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης υπερισχύει της διαδικασίας ασύλου», πρόσθεσε. Τελικά, όμως, η απόφαση εναπόκειται στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία.

Ο Πουτζντεμόν συνελήφθη την Κυριακή στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές Αρχές. Κατηγορείται για "στάση" και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών, όπως και άλλοι 12 αυτονομιστές πολιτικοί.

Μετά τη σύλληψή του, χιλιάδες Καταλανοί υπέρμαχοι της αυτονομίας της επαρχίας τους, κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, έπειτα από έκκληση της ριζοσπαστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας (CDR). Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ