ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Περισσότερα από 130 άτομα πιθανών έχουν εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα Novichok

Μέι: Περισσότερα από 130 άτομα πιθανών έχουν εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα Novichok
REUTERS/Toby Melville/Pool

Φόβοι ότι περισσότερα από δεκάδες άτομα έχουν εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα Novichok -ένα από τα πλέον θανατηφόρα χημικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης- εξέφρασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Εκτιμάμε πως περισσότεροι από 130 άνθρωποι ενδεχομένως έχουν εκτεθεί σε αυτόν νευροτοξικό παράγοντα», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο.

Η Μέι σημείωσε πως η Βρετανία έχει πληροφορίες πως αναφέρουν πως η Ρωσία, την τελευταία δεκαετία έχει κάνει έρευνες για τους τρόπους χορήγησης νευραλγικών παραγόντων, πιθανών για δολοφονικούς σκοπούς.

Πρόσθεσε επίσης πως η Μόσχα έχει καλύψει την κυβέρνηση του Άσαντ στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, γεγονός που η Δαμασκός έχει αρνηθεί επανειλημμένα.

Σημειώνεται πως το Novichok χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης τη διπλωματική απάντηση στη δηλητηρίαση Σκριπάλ τη μαζικότερη συλλογική απέλαση Ρώσων διπλωματών στην ιστορία.

Στο σύνολο, τουλάχιστον 100 Ρώσοι έχουν απελαθεί από 18 χώρες, υπογράμμισε. Η ίδια η Βρετανία έχει απελάσει 23 διπλωμάτες.

«Ως μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή δημοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενώσει τις δυνάμεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αν η Ρωσία στόχευε να διαιρέσει τις χώρες της Δύσης, απέτυχε παταγωδώς.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν έως τον Ιούνιο τη λήψη ενδεχόμενων περαιτέρω μέτρων εις βάρος της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ