ΚΟΣΜΟΣ

«Μπαράζ» απελάσεων διπλωματών από τη Ρωσία

«Μπαράζ» απελάσεων διπλωματών από τη Ρωσία
REUTERS/Lindsey Wasson

Η Μόσχα προχωρά σε αντίποινα σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών που αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ με το κύμα αυτό να είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει στην Ιστορία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τα μέτρα αντιποίνων με τα μέλη του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι πρεσβευτές πολυάριθμων χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα που ελήφθησαν και τους αφορούν.

2018 03 30T111739Z 889448518 UP1EE3U0VDFS2 RTRMADP 3 BRITAIN RUSSIA DIPLOMATS EXPULSIONS NETHERLANDS

REUTERS/Maxim Shemetov

Η πρεσβευτής της Ολλανδίας Ρενέ Γιόνες-Μπος ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε, εξερχόμενη από την έδρα της ρωσικής διπλωματίας, την τιμωρία που επιβλήθηκε στη χώρα της. «Δύο συνάδελφοί μου φεύγουν από τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ», δήλωσε η πρεσβευτής. Το ρωσικό μέτρο είναι ισοδύναμο με εκείνο που ανακοινώθηκε στις 20 Μαρτίου από τη Χάγη.

2018 03 30T114006Z 754398738 UP1EE3U0WEUSC RTRMADP 3 BRITAIN RUSSIA DIPLOMATS

REUTERS/Maxim Shemetov

Η εκπρόσωπος της λιθουανικής διπλωματίας, η Ράζα Ζακιλαϊτιένε, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο πρεσβευτής της Λιθουανίας ενημερώθηκε για «την απέλαση τριών διπλωματών της πρεσβείας», μέτρο και σ' αυτή την περίπτωση ισοδύναμο με εκείνο που είχε λάβει το Βίλνιους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επίσης εντολή σε τέσσερις Πολωνούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τις 7 Απριλίου. Πρόκειται και εδώ για αντίποινα για την απόφαση της Βαρσοβίας να απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία.

Η Ρωσία θα απελάσει επίσης τέσσερις Γερμανούς διπλωμάτες απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τέσσερις αξιωματούχους της ρωσικής αποστολής στη Γερμανία στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ. «Η απόφαση της Μόσχας δεν μας εκπλήσσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε, σημειώνοντας:

Ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες εμείς παραμένουμε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία και να εργαστούμε τόσο στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη όσο και στην ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων στο μέλλον μεταξύ των χωρών μας.

Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας, RTVE, η Μόσχα απέλασε δύο Ισπανούς διπλωμάτες. Ειδικότερα, πρόκειται για τον προσωπάρχη της πρεσβείας και τον στρατιωτικό ακόλουθό του, σύμφωνα με το RTVE, που επικαλείται πηγές από την ισπανική αποστολή στη Μόσχα.

2018 03 30T124144Z 536534571 UP1EE3U0Z9KSO RTRMADP 3 BRITAIN RUSSIA DIPLOMATS

REUTERS/Maxim Shemetov

Επιπλέον, αποφασίστηκε η απέλαση ενός Νορβηγού διπλωμάτη, ενέργεια που η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών την χαρακτήρισε ως «αδικαιολόγητη».

Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο της Ιρλανδίας RTE μετέδωσε, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ότι η Ρωσία απέλασε έναν Ιρλανδό διπλωμάτη, ενώ κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη σε σχέση με την υπόθεση του Ρώσου διπλού πράκτορα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας γνωστοποίησε, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι η Μόσχα ανέστειλε την άδεια παραμονής ενός Κροάτη διπλωμάτη.

Η Μόσχα αποφάσισε επίσης νέα μέτρα κατά της Βρετανίας, δίνοντας προθεσμία ενός μήνα στο Λονδίνο για να μειώσει το διπλωματικό προσωπικό του στη Ρωσία στον ίδιο αριθμό με αυτόν των Ρώσων διπλωματών που είναι παρόντες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 17 Μαρτίου η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει την απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών και είχε διατάξει το κλείσιμο του Βρετανικού Συμβουλίου και του προξενείου της Βρετανίας στην Αγία Πετρούπολη.

«Δεν φταίμε εμείς για τον διπλωματικό πόλεμο»

Η Μόσχα αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνη γι' αυτόν τον «διπλωματικό πόλεμο» που επιδεινώνεται. «Δεν είναι η Ρωσία αυτή που άρχισε έναν διπλωματικό πόλεμο (...) δεν είναι η Ρωσία αυτή που ξεκίνησε μια ανταλλαγή κυρώσεων ή μια ανταλλαγή απελάσεων διπλωματών», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

2018 03 26T172035Z 1715983016 UP1EE3Q1C6AHN RTRMADP 3 RUSSIA QATAR

REUTERS/Maxim Shemetov

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας», η Ρωσία ζήτησε επίσης τη σύγκληση «έκτακτης συνεδρίασης» του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κάλεσε χθες Πέμπτη τους Δυτικούς να έχουν «μια έντιμη συζήτηση» με τους Ρώσους για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του.

«Η Ρωσία επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας», εξήγησε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα «διαφωνεί κατηγορηματικά με τις κατηγορίες που την εμπλέκουν στο επεισόδιο αυτό».

Στην Αγία Πετρούπολη, πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας, μετακόμιση επίπλων και κουτιών από χαρτόνι πραγματοποιείται στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ σήμερα, παραμονή του προβλεπόμενου κλεισίματός του, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Γιατί να κλείσει ένα προξενείο;», αναρωτιέται η Νατάλια Αφανασίεβα, 60 ετών, κάτοικος της περιοχής. «Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη διεθνή πολιτική», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν έχουμε επιλογή, μας βρίζουν και δεν πρέπει να το ανεχθούμε», διαβεβαιώνει από την πλευρά του περνώντας μπροστά από το κτίριο του προξενείου ο 38χρονος Σεργκέι Γκριγκόριεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ