ΚΟΣΜΟΣ

Times: Ο εθνικισμός είναι ο μεγάλος νικητής στην Τουρκία

Times: Ο εθνικισμός είναι ο μεγάλος νικητής στην Τουρκία
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

«Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία για να κερδίσει την υποστήριξη των εθνικιστών στην Τουρκία», γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Για πρώτη φορά, εξάλλου εμφανίστηκε με στρατιωτική αμφίεση: η μεταμόρφωση του σε πολεμικό ηγέτη φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Ο εθνικισμός είναι ο μεγάλος νικητής στις τουρκικές εκλογές μέχρι στιγμής, σημειώνει ο Γκιουνέι Γιλμάζ του European Council on Foreign Relations. Πρέπει όμως να στηρίζεται και από μια ισχυρή οικονομία, προσθέτει –και το κόμμα του Ερντογάν δεν τα πάει καλά σ’ αυτό το μέτωπο.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η κυριαρχία του Ερντογάν, ωστόσο, στο χώρο των μίντια επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο να παρουσιάζει την κατάσταση καλύτερη απ’ ότι είναι.

Το πλεονέκτημα του Ερντογάν είναι ότι αφουγκράζεται τις διαθέσεις, ξέρει να δίνει στον κόσμο αυτό που θέλει και να ηγείται. Επίσης καλλιεργεί την αντιπάθεια προς ξένα κράτη για να κερδίσει επιπλέον στήριξη: προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα μετά την άρνηση της τελευταίας να εκδώσει οκτώ στρατιωτικούς που συνδέονται με το πραξικόπημα του 2016. Ως εκ τούτου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε τον Ερντογάν «σουλτάνο», τονίζουν οι Times.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ