ΚΟΣΜΟΣ

Αποφυλακίστηκε ο «Affluenza Teen» που είχε σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους

Αποφυλακίστηκε ο «Affluenza Teen» που είχε σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους
REUTERS/Nick Oxford

Ο νεαρός Αμερικανός, Ίθαν Κόουτς (ή αλλιώς “affluenza teen”), βγήκε από τη φυλακή αφού εξέτισε δίχρονη ποινή για ανθρωποκτονία τεσσάρων ανθρώπων από αμέλεια, ενώ οδηγούσε μεθυσμένος.

«Δύο χρόνια κάθειρξης αφού σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, πρόκειται για μια βαθιά αδικία για τα θύματα και τις οικογένειές τους που είχαν ζητήσει τη θανατική καταδίκη» κατήγγειλε η οργάνωση «Μητέρων κατά του Αλκοόλ κατά την οδήγηση» λίγο πριν την αποφυλάκιση του Ίθαν.

Ο νεαρός Τεξανός, που το 2013 ήταν 16 ετών, είχε παρασύρει με το αυτοκίνητό του τέσσερις πεζούς ενώ είχε πέσει πάνω και σε ένα άλλο όχημα. Τα ποσοστά αλκοόλ που είχαν βρεθεί στο αίμα του ήταν τριπλάσια του νόμιμου ορίου.

Ο τότε έφηβος αντιμετώπιζε αρχικά ποινή κάθειρξης 20 ετών. Μετά ήρθε μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη και αντιδράσεις, σύμφωνα με την οποία θα οδηγούνταν σε υποχρεωτική ψυχιατρική παρακολούθηση και δικαστική επιτήρηση για διάστημα 10 χρόνων.

Η επιεικής μεταχείριση του Κόουτς προκάλεσε την οργή πολλών Αμερικανών, οι οποίοι ήταν ήδη οργισμένοι αφού ο νεαρός οδηγός δεν δήλωσε ποτέ πως μετάνιωσε για τις πράξεις του.

Υποφέρει από “Affluenza”

Ο γόνος της εύπορης οικογένειας υποστήριξε πως υποφέρει από “affluenza” -σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις πλούτος (affluence) και ιός, γρίπη (influenza)- όρος που περιγράφει το «αίσθημα έλλειψης ικανοποίησης των νέων που έχουν τα πάντα».

Το δικαστήριο εκτίμησε πως η οικονομική του κατάσταση τον απέτρεψε να συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των πράξεών του. Αυτό κατά κάποιον τρόπο επιβεβαιώθηκε, όταν το 2015 παραβίασε τους περιοριστικούς του όρους και έφυγε για το Μεξικό με τη μητέρα του. Συνελήφθη ενώ παραθέριζε σε μεξικανικό θέρετρο και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών τον Απρίλιο του 2016.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Dallas Morning News, ο Ίθαν Κόουτς, 21 ετών σήμερα, πρέπει να φέρει μια συσκευή που θα επιβεβαιώνει τα ποσοστά αλκοόλ στο αίμα του προκειμένου να μπορεί να οδηγήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ