ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Θα διατηρηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι για ακόμη έξι μήνες

Αυστρία: Θα διατηρηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι για ακόμη έξι μήνες
Υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ REUTERS/Leonhard Foeger

Στη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων στην Αυστρία, παρά την αντίθεση των περισσοτέρων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμμένει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος -- με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς -- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Όπως επιβεβαιώθηκε επίσημα σήμερα στη Βιέννη, ο Χέρμπερτ Κικλ πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες με σχετική επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς τους ομολόγους του της ΕΕ, την συνέχιση, από την 11η Μαΐου -- οπότε και λήγει η σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -- και για χρονικό διάστημα έξι μηνών, των ελέγχων στα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών αναφέρει στην επιστολή του πως μπορεί μεν μέσα στους προηγούμενους μήνες να μειώθηκαν οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου και «οι συλλήψεις παράνομα διαμενόντων ατόμων», ωστόσο αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν είναι επαρκώς σταθερή και για τον λόγο αυτό η Αυστρία αποφάσισε να διενεργεί ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα προς Σλοβενία και Ουγγαρία.

Ως επιχείρημα ο ίδιος τονίζει ότι «μια παραίτηση από τους συνοριακούς ελέγχους θα αποτελούσε λάθος μήνυμα ιδιαίτερα απέναντι σε οργανώσεις διακινητών οι οποίες θα εντατικοποιούσαν τις δραστηριότητες τους».

Κατά την άποψή του, η Αυστρία είναι σε πλήρη γνώση πως «οι έλεγχοι των εσωτερικών συνόρων πρέπει να εφαρμόζονται ως έσχατο μέτρο, ωστόσο αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα».

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών αναφέρει επίσης στην επιστολή του πως οι διαδικασίες των ελέγχων θα διαμορφωθούν κατά τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στο επίπεδο κινδύνου, αλλά ταυτόχρονα να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο τη συνοριακή κίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Ο ίδιος επισημαίνει επιπλέον ότι επιφυλάσσεται με την έναρξη της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ την 1η Ιουλίου και μέχρι το τέλος της, την 31η Δεκεμβρίου, να ορίσει, ανάλογα με την περίσταση, επιλεκτικά και προσωρινά, την διενέργεια συνοριακών ελέγχων στα σύνορα της Αυστρίας με όλες τις γειτονικές της χώρες.

Ήδη, με την ευκαιρία του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών τον περασμένο μήνα, ο Χέρμπερτ Κικλ είχε διαμηνύσει πως εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας ασφάλειας όπως επίσης υψηλός κίνδυνος τρομοκρατίας, «που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται».

Επιπλέον, κατά την άποψή του, οι συνοριακοί έλεγχοι αποτελούν και μήνυμα απέναντι στο οργανωμένο εμπόριο ανθρώπων, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και το οργανωμένο έγκλημα, όπου ο Κίκλ αναμένει, όπως τόνιζε, και τα θετικά αποτελέσματα των συνοριακών ελέγχων.

Επίσης θεωρεί σημαντική τη συνεργασία στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την επιχειρησιακή διασύνδεση διαφόρων κοινοτικών τραπεζών δεδομένων, θέματα που, όπως είπε, θα προωθηθούν από την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Ταυτόχρονα είχε διευκρινίσει ότι η Αυστρία τάσσεται υπέρ ενός πολύ αυστηρού διαχωρισμού ανάμεσα στο άσυλο και την μετανάστευση, υποστηρίζοντας μία περιοριστική πολιτική ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ