ΚΟΣΜΟΣ

Αρχηγός FSB: Χάρη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα στη Ρωσία

Αρχηγός FSB: Χάρη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα στη Ρωσία
REUTERS/Sergei Karpukhin

Οι πληροφορίες που μας παρείχαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μας έδωσαν την δυνατότητα να αποτρέψουμε τρομοκρατική επίθεση στην Ρωσία κατά την διάρκεια των εορτασμών του Νέου Έτους. Αυτά δήλωσε ο αρχηγός της FSB, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την ασφάλεια, που πραγματοποιείται στην Μόσχα.

«Όλοι σας γνωρίζετε ότι πέρυσι οι ΗΠΑ, παρότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις αυτή την στιγμή δεν διανύουν την καλύτερο περίοδο στην ιστορία τους, ενημέρωσαν έγκαιρα την Ρωσία για την σχεδιαζόμενη τρομοκρατική ενέργεια στην Αγία Πετρούπολη κατά την διάρκεια των εορτασμών του Νέου Έτους» δήλωσε ο Μπόρτνικοφ, προσθέτοντας ότι:

Την ίδια ακριβώς περίοδο καταφέραμε να αποτρέψουμε μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση χάρη στις πληροφορίες που πήραμε από τους τούρκους εταίρους μας.

Ο Μπόρτνικοφ υπογράμμισε ότι χάρη σ' αυτές τις πληροφορίες «σώθηκαν ενδεχομένως εκατοντάδες ζωές αθώων πολιτών».

2018 04 04T073236Z 1762581563 UP1EE440KYCYP RTRMADP 3 RUSSIA SECURITY

REUTERS/Sergei Karpukhin

«Αυτά είναι παραδείγματα υπεύθυνης συνεργασίας στο τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» είπε ο Μπόρτνικοφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει αποτελεσματικά την συνεργασία της με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Ο Μπόρτνικοφ είπε επίσης ότι πέρυσι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν 25 τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ οι τρομοκράτες πραγματοποιήσαν τέσσερις επιθέσεις. Παράλληλα επεσήμανε ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται περισσότερες από 1.600 τρομοκρατικές ενέργειες, από τις οποίες οι μισές πραγματοποιούνται με εντολή του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο αρχηγός της FSB υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με συντονισμένες προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών διαφόρων χωρών. Ο Μπόρτνικοφ είπε επίσης ότι στην διεθνή τράπεζα πληροφοριών η FSB διαθέτει στοιχεία για 40.000 άτομα που εμπλέκονται στην διεθνή τρομοκρατία.

Στην διεθνή τράπεζα πληροφοριών συμμετέχουν 41 μυστικές υπηρεσίες από 34 χώρες και 6 διεθνείς οργανισμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ