ΚΟΣΜΟΣ

Να πληρώσουν οι «υπεύθυνοι» της επίθεσης με χημικά στη Συρία, λένε τέσσερις δυτικές χώρες

Να πληρώσουν οι «υπεύθυνοι» της επίθεσης με χημικά στη Συρία, λένε τέσσερις δυτικές χώρες
Reuters/File

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία δεσμεύτηκαν την Τετάρτη ότι θα φροντίσουν να πληρώσουν οι "υπεύθυνοι", ένα χρόνο μετά την επίθεση με αέριο σαρίν στην ανταρτοκρατούμενη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν, για την οποία κατηγορούν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Υπενθυμίζοντας ότι από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 83 άνθρωποι όταν "οι δυνάμεις του Άσαντ" χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν "με τραγικές συνέπειες για εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά", οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ότι "οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δώσουν λόγο".

Οι υπουργοί Τζον Σάλιβαν, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Μπόρις Τζόνσον και Χάικο Μάας κατηγορούν επίσης για άλλη μια φορά τη Ρωσία, τη σύμμαχο της Δαμασκού, ότι επέτρεψε στο συριακό καθεστώς να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε.

"Καταδικάζουμε την προσφυγή στα χημικά όπλα από οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Δεσμευόμαστε ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα δώσουν λόγο", πρόσθεσαν.

Η επίθεση στο Χαν Σεϊχούν, προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, σημειώθηκε στις 4 Απριλίου 2017. Τρεις ημέρες αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε επίθεση εναντίον μιας αεροπορικής βάσης των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ