ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φοιτητές του πανεπιστημίου Howard προχώρησαν σε κατάληψη για να ακουστεί η φωνή τους

ΗΠΑ: Φοιτητές του πανεπιστημίου Howard προχώρησαν σε κατάληψη για να ακουστεί η φωνή τους
@HUResist

Έπειτα από εννιά ημέρες κατάληψης, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Howard, στην Ουάσιγκτον, κατάφεραν να πείσουν την διοίκηση να τους επιτρέψει να συμμετέχουν περισσότερο στις πανεπιστημιακές αποφάσεις. 

Σύμφωνα με το CNNi, περίπου 400 φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη όταν αποκαλύφθηκε πως πανεπιστημιακοί υπάλληλοι υπεξαιρούσαν χρήματα από το 2007 έως και το 2016.

Ο Alexis McKenney, ο επικεφαλής της φοιτητικής οργάνωσης HU Resist είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή, πως αυτή ήταν η μεγαλύτερη κατάληψη που έχει γίνει στο πανεπιστήμιο, όπου φοιτούν Αφροαμερικανοί νέοι. Δύο, αντίστοχες, προηγούμενες καταλήψεις έγιναν το 1968 και το 1989, για τέσσερις ημέρες.

«Η ιστορία έχει αποδείξει πως για να ακούσει η διοίκηση τις ανησυχίες των μαθητών και να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά τους, έπρεπε να κάνουν κατάληψη στο κτίριο», δήλωσε στο CNNi η 18χρονη Maya McCollum.

Οι φοιτητές το 1968 δεν ένοιωθαν πως το Howard είναι πράγματι ένα πανεπιστήμιο για Αφροαμερικανούς φοιτητές, καθώς δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες τους, υποστηρίζει ο Tony Gittens, πρώην σπουδαστής και ένας από τους τρεις επικεφαλής της κατάληψης, τονίζοντας πως το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει δική του ταυτότητα και να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινότητας των σπουδαστών του.

Τότε, οι φοιτητές αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και έτσι περίπου 1.000 άτομα έκλεισαν το πανεπιστήμιο για τέσσερις ημέρες.

Είχαν συνολικά εννέα αιτήματα, ωστόσο τέσσερα από αυτά ήταν τα βασικά: Η παραίτηση του τότε προέδρου, James M. Nabrit, να συμπεριληφθεί η ιστορία της αφρικανικής αμερικανικής ιστορίας στο πρόγραμμα σπουδών, να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε 39 φοιτητές, που συμμετείχαν σε προηγούμενη διαμαρτυρία και να ιδρυθεί ένα δικαστικό σύστημα.

Η διαμαρτυρία τους έληξε και η διοίκηση ανταποκρίθηκε στα περισσότερα αιτήματά τους.

Είκοσι ένα χρόνια μετά την νίκη των φοιτητών το 1968, λόγω ενός διορισμού στο διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, έβλεπαν πως οι πολιτικές που προωθούσαν ήταν αντίθετες με την ταυτότητα του Howard και έτσι προχώρησαν ξανά σε μια μεγάλη κινητοποίηση με επτά αιτήματα με κύριο αυτό της παραίτησης του πολιτικού συμβούλου Lee Atwater.

Τα υπόλοιπα αφορούσαν τις ανησυχίες των σπουδαστών για την κατάρτιση ενός προγράμματος που θα βοηθούσε οικονομικά του φοιτητές, ενίσχυση της ασφάλειας και της στέγασης.

Οι φοιτητές ενώθηκαν για ακόμη μια φορά το 2018 με κύριο αίτημα να τους δωθούν περισσότερες πρωτοβουλίες σε ότι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνει το πανεπιστήμιο και βγήκαν και πάλι νικητές.

Με πληροφορίες από: Howard University students' win with deal on demands continues legacy of protests
By Amir Vera, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ