ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για τη μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου-Φόβοι ότι τμήματά της αποκολλήθηκαν (pics&vids)

Ανησυχία για τη μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου-Φόβοι ότι τμήματά της αποκολλήθηκαν (pics&vids)
REUTERS/Bobby Yip

Λίγες μέρες πριν γίνουν τα εγκαίνια της μεγαλύτερης θαλάσσιας γέφυρας του κόσμου, που συνδέει το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου με την πόλη Ζουχάι στην Κίνα, εκφράζονται φόβοι ότι τμήματά της έχουν αρχίσει να παρασύρονται από το νερό.

Οι μηχανικοί που επιβλέπουν το έργο, επιχειρούν να διαλύσουν τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που δείχνουν την ακανόνιστη ακτογραμμή γύρω από ένα από τα τεχνητά νησιά που δημιουργήθηκαν για να στηριχθεί η μήκους 55 χιλιομέτρων γέφυρα, αλλά και έναν κυματοθραύστη να έχει αποκολληθεί και να έχει βυθιστεί μερικώς.

538


Πηγή: Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge Authority

Ωστόσο οι υπεύθυνοι του έργου έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως αυτό έχει γίνει βάσει σχεδίου. «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην κατασκευή. Ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες και δεν υπάρχει κίνδυνος», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η γέφυρα με σχήμα Υ θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού από το Χονγκ Κονγκ στην κινεζική πόλη Τζουχάι από τρεις ώρες σε μόλις 30 λεπτά.

Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν 420.000 τόνοι χάλυβα, που θα αρκούσαν για να κατασκευαστούν 60 Πύργοι Άιφελ, καθώς και 1,08 εκατ. κυβικά μέτρα τσιμέντου.

Η γέφυρα διαθέτει έξι λωρίδες κυκλοφορίας και τέσσερις σήραγγες, η μία εκ των οποίων υποθαλάσσια, ενώ στηρίζεται σε τέσσερα τεχνητά νησιά, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για αυτό.

Υπολογίζεται ότι από τη γέφυρα θα διέρχονται ημερησίως περίπου 40.000 οχήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ