ΚΟΣΜΟΣ

Συγχαρητήρια αλλά και… κριτική για τη νίκη του Όρμπαν από την Αυστρία

Συγχαρητήρια αλλά και… κριτική για τη νίκη του Όρμπαν από την Αυστρία
REUTERS/Leonhard Foeger

Την έκφραση χαράς και συγχαρητηρίων όπως επίσης, ταυτόχρονα, την άσκηση κριτικής, προκαλεί στον πολιτικό κόσμο της Αυστρίας η χθεσινή νέα εκλογική νίκη του αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και αρχηγού της Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών (Fidesz) Βίκτορ Όρμπαν.

«Χαίρομαι για την περαιτέρω συνεργασία», τονίζει από την Κίνα, όπου βρίσκεται για πολυήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδεύοντας τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, του οποίου το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ανήκει, όπως και το Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Εξαιρετικά χαρούμενοι» για την εκλογική νίκη του Όρμπαν και του κόμματός του, δηλώνουν ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με το Λαϊκό Κόμμα- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Γιόχαν Γουντέντους, επισημαίνοντας στα συγχαρητήριά τους πως «ο Όρμπαν ακολουθεί σταθερή και ακλόνητη πολιτική για τους ανθρώπους της χώρας του».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ηγούμενου του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος, του καγκελάριου Κουρτς, ο Ότμαρ Κάρας, ασκώντας κριτική, κυρίως στον προεκλογικό αγώνα του Ούγγρου πρωθυπουργού, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του πως «η εκλογική νίκη του Όρμπαν δεν δικαιολογεί αυτή την πολιτική, τη γλώσσα, τον αντισημιτισμό, τη διαφθορά και τον εθνικισμό».

Ο ίδιος Αυστριακός συντηρητικός ευρωβουλευτής απευθύνει έκκληση, «πριν από την αποστολή συγχαρητηρίων μηνυμάτων προς τον Όρμπαν να εξετάζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια το πολιτικό "στιλ" του».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ευρωβουλευτής του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, Γιόζεφ Βάιντεχολτσερ, ζητά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να αφυπνιστεί και αντί της αποστολής συγχαρητηρίων να απαιτήσει να μην συνεχίσουν να υπονομεύονται από τον Όρμπαν οι δημοκρατικές αρχές και ο ίδιος να εγκαταλείψει τον πολιτικό προσανατολισμό του αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τον Γιόζεφ Βάιντεχολτσερ, «ο Όρμπαν, ο οποίος αναλαμβάνει τώρα για τέταρτη φορά πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, υποδαύλισε τα προηγούμενα χρόνια με θράσος ένα κλίμα φόβου και πανικού, που δεν συνάδει με τη συμμετοχή μίας χώρας στην ΕΕ και που είναι σε βάρος του ουγγρικού κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Η ευρωβουλευτής των Αυστριακών Πράσινων Μόνικα Βάνα ζήτησε να συνεχιστεί ταχύτατα σε κοινοτικό επίπεδο η διαδικασία του Άρθρου 7 για την εξέταση της κατάστασης του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ