ΚΟΣΜΟΣ

Cambridge Analytica: Αυτά θα καταθέσει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο

Cambridge Analytica: Αυτά θα καταθέσει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο
REUTERS/Leah Millis

Ένα θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου θα καταθέσει την Τετάρτη αναφορικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ο ιδρυτής του FacebookΜαρκ Ζάκερμπεργκ: «Είναι δικό μου το λάθος».

Ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού θα αναλάβει την ευθύνη για την χρήση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του από την Cambridge Analytica και θα παραθέσει τα βήματα που θα γίνουν ώστε να αποτραπεί παρόμοιο περιστατικό, σύμφωνα με το προσχέδιο της κατάθεσής του που κυκλοφόρησε.

«Είναι ξεκάθαρο τώρα πως δεν κάναμε αρκετά», θα αναφέρει ο Ζάκερμπεργκ. «Δεν είχαμε εικόνα της ευθύνης μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν δικό μου λάθος, συγνώμη. Ίδρυσα το Facebook, το λειτουργώ και είμαι υπεύθυνος για ότι συμβαίνει εκεί».

Ο Ζάκερμπεργκ θα δώσει εξηγήσεις την Τρίτη σε επιτροπές της Γερουσίας και μία μέρα αργότερα θα βρεθεί ενώπιον του Κογκρέσου.

Οι καταθέσεις του έρχονται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη πως η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε τις πληροφορίες περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους. Έκτοτε αποκαλύφθηκε, από το ίδιο το Facebook, πως τα στοιχεία περισσότερων από 87 εκατομμυρίων χρηστών του έχουν επηρεαστεί.

«Είναι δική μας ευθύνη να σιγουρευτούμε πως αυτό που συνέβη με την Cambridge Analytica δεν θα ξανασυμβεί», θα αναφέρει ο Ζάκερμπεργκ και θα αναλύσει τα βήματα που θα ακολουθήσει η εταιρία για να προστατεύσει τις πληροφορίες των χρηστών του Facebook. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνεται έρευνα για το αν τρίτοι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες.

Όπως σημειώνει το CNNi, κατά τη διάρκεια των καταθέσεων του δισεκατομμυριούχου θα γίνει και μία αναλυτική αναφορά από πλευράς του Κογκρέσου σε όλα τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σχετικά με την εταιρία και τον ρόλο που παίζει στη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ο Ζάκερμπεργκ αναμένεται να παραδεχθεί πως το Facebook εντόπισε «πολύ αργά» το πρόβλημα της παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016.

Υπολογίζεται πως περίπου 126 εκατομμύρια χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έχουν έρθει σε επαφή με τα τρολ του Κρεμλίνου. «Δεν θέλω κανείς να χρησιμοποιεί τα εργαλεία μας για να υπονομεύει την δημοκρατία», είπε ο Ζάκερμπεργκ. «Αυτός δεν είναι ο σκοπός μας».

What Mark Zuckerberg will tell Congress, by Seth Fiegerman

ΔΗΜΟΦΙΛΗ