ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία κατά Ρωσίας: Οι σύμμαχοι του Άσαντ φέρουν ευθύνη για τη «σφαγή» στη Ντούμα

Γαλλία κατά Ρωσίας: Οι σύμμαχοι του Άσαντ φέρουν ευθύνη για τη «σφαγή» στη Ντούμα
EPA/CHARLES PLATIAU / POOL MAXPPP OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, άφησε αιχμές για την ευθύνη της Ρωσίας στην φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα, τονίζοντας πως οι σύμμαχοι της Δαμασκού φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη».

«Θέλω να πω πως οι σύμμαχοι του καθεστώτος έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη στη σφαγή αυτή» καθώς και στην «παραβίαση της εκεχειρίας» που έχει προβλεφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός στην Εθνοσυνέλευση.

«Αυτή η προσφυγή σε αυτά τα όπλα δεν είναι ουδέτερη, λέει πράγματα για το καθεστώς» του Μπασάρ αλ-Άσαντ, «και η αντίδρασή μας στη χρήση αυτών των όπλων θα λέει τα πράγματα» όπως είναι, είπε ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του κόμματος LREM (της προεδρικής πλειοψηφίας) Φιλίπ Σαλουμό.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό επέμεινε στην «ευθύνη της Ρωσίας», λέγοντας πως «ούτε ένα συριακό αεροπλάνο δεν απογειώνεται χωρίς να ενημερωθούν οι Ρώσοι». «Υπάρχει λοιπόν μια ευθύνη των συμμάχων της Συρίας», είπε.

«Αέρια χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν και να τρομοκρατήσουν», είπε ακόμη η υπουργός, κάνοντας λόγο για «χλώριο» με «συμπτώματα» που «μας κάνουν να σκεφθούμε για μια συνδυασμένη χρήση ενός ισχυρού νευροτοξικού» παράγοντα.

«Για μία ακόμη φορά, το διεθνές δίκαιο - και πέρα από το διεθνές δίκαιο, η απλή ανθρωπιά - χλευάζονται στη Συρία», «χλευάζονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ (...) που έχει αποφασίσει να καταστρέψει εκείνους που αντιστέκονται στις πύλες της Δαμασκού», δήλωσε ενώπιον των Γάλλων βουλευτών ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Έναν χρόνο μετά μια άλλη χημική επίθεση, σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο μετά, δύο νέες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην ανατολική Γκούτα», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Η χρήση χημικού όπλου (...) είναι μια θεμελιώδης παράβαση της διεθνούς τάξης, μια χαρακτηριστική παραβίαση του πρωτοκόλλου του 1925 και της σύμβασης του 1993 και πολλών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Κι όμως αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν» , επέμεινε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ