ΚΟΣΜΟΣ

«Όλοι θεωρούνται τρομοκράτες»: Το «στοίχημα» των Αρχών για την ασφάλεια στον γάμο Χάρι-Μαρκλ

«Όλοι θεωρούνται τρομοκράτες»: Το «στοίχημα» των Αρχών για την ασφάλεια στον γάμο Χάρι-Μαρκλ
REUTERS/Peter Nicholls

Πλησιάζει η ώρα του γάμου του πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ που θα γίνει τον Μάιο στο Windsor και στη Βρετανία έχουν αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες για τα μέτρα ασφάλειας.

Την ώρα που πλήθος κόσμου, που εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τις 100.000, αναμένεται να συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το γεγονός, η βρετανική αστυνομία θα αντιμετωπίζει τους πάντες ως πιθανούς τρομοκράτες.

Μπάρες που θα εμποδίζουν οχήματα, ένοπλες περιπολίες, αλλά και επιπλέον μέτρα ασφάλειας που ισχύουν στα αεροδρόμια, θα είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, σε μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην γραφική αυτή πόλη, μεταδίδει το Reuters.

«Είναι μια αληθινή πρόκληση», τονίζει ο Bob Broadhurst, πρώην αστυνομικός που ήταν επικεφαλής στο γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κειτ Μίντλετον το 2011.

Όπως τονίζει ο ίδιος, είναι αδύνατο να ψάξουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν στους δρόμους, επισημαίνοντας πως ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε θα είναι πιθανός τρομοκράτης ή κάποιος που είναι φανατικός της βασιλικής οικογένειας, ή απλά κάποιος που θα θέλει να τραβήξει την προσοχή. «Και υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι», σημειώνει.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor, όπου θα τελεστεί το μυστήριο, βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου.

«Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι κάτοικοι, οι τοπικές επιχειρήσεις και οι επισκέπτες της πόλης θα πρέπει να περιμένουν να δουν αυξημένη αστυνομική παρουσία, με ένοπλους αλλά και άοπλους αστυνομικούς, εκπαιδευμένους σκύλους, τη μονάδα αστυνόμευσης οδών και την Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία Αέρος», τονίζει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Τυχαίοι έλεγχοι θα γίνονται σε επισκέπτες που φτάνουν με αυτοκίνητα και τρένα, ενώ αντικείμενα που μπορεί να θεωρούνται ύποπτα θα αφαιρούνται.

Η πρόκληση για την αστυνομία θα είναι να διασφαλίσει ότι η ασφάλεια δεν θα επισκιάσει το γεγονός, σημειώνει ο Broadhurst.

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει ότι μια επίθεση θεωρείται εξαιρετικά πιθανή.

«Δεν χρειάζεται να έχεις ξοδέψει ώρες ή μήνες φτιάχνοντας βόμβες ή άλλα όπλα. Ένα κουζινομάχαιρο, ένα όπλο ή απλά ένα νοικιασμένο όχημα είναι αρκετό», λέει ο Broadhurst.

Ο ίδιος αμφιβάλει ότι ο ίδιος ο γάμος θα γίνει στόχος, εξαιτίας όλων των μέτρων ασφαλείας, σημειώνει, όμως ότι υπάρχει το κέντρο της πόλης, αλλά και το Λονδίνο. «Αυτό που δεν θέλουμε είναι ένα γιορτινό γεγονός στο Windsor και μια επίθεση στο Λονδίνο».

Η πιο κρίσιμη στιγμή για την αστυνομία θα είναι όταν οι νεόνυμφοι θα διασχίσουν το Windsor μέσα σε μια ανοιχτή άμαξα.

Εκτός από την τρομοκρατία, οι υπεύθυνοι ασφαλείας ανησυχούν και για τις διαμαρτυρίες -18 είχαν γίνει την ημέρα του γάμου του πρίγκιπα Ουίλιαμ- κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια μέσα στους έξι μήνες προετοιμασίας. «Ακόμα και με την καλύτερη προετοιμασία, πάντα υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος, αλλά ο κίνδυνος αυτός είναι αποδεκτός από τη βασιλική οικογένεια και από την αστυνομία», καταλήγει ο Broadhurst.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ