ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αδειάζουν αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις υπό τον φόβο αμερικανικού χτυπήματος

Συρία: Αδειάζουν αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις υπό τον φόβο αμερικανικού χτυπήματος
White Helmets/Handout via REUTERS

Τα κύρια αεροδρόμια και οι στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις της Συρίας σπεύδουν να αδειάσουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις λόγω του ενδεχομένου να πραγματοποιηθούν αμερικανικά πλήγματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τον συριακό πόλεμο, με έδρα τη Βρετανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «οι πύραυλοι έρχονται» στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να σημειώθηκε την Κυριακή. Ο συριακός στρατός δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει.

Το Πεντάγωνο από την πλευρά του, μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου, ανέφερε ότι δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

«Το υπουργείο δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές δράσεις του. Σας παραπέμπω στον Λευκό Οίκο για να χαρακτηρίσει το μήνυμα του προέδρου» στο Twitter, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Έρικ Πέιον.

Τραμπ: Ρωσία προετοιμάσου, έρχονται αμερικανικοί πύραυλοι στη Συρία

«Όπως σημείωσε ο πρόεδρος στις 8 Απριλίου, η επίθεση με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς εναντίον αθώων πολιτών στη Ντούμα της Συρίας στις 7 Απριλίου ήταν φρικιαστική και απαιτεί μια άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ανταλλάσσει πληροφορίες με τους Ρώσους στρατιωτικούς στη Συρία με σκοπό να μην επιτραπούν διάφορα ατυχή περιστατικά κατά την διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη Συρία, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο εκπρόσωπος του επιτελείου της Επιχείρησης Inherent Resolve του διεθνούς συνασπισμού.

Ο συνασπισμός εξακολουθεί να συνεργάζεται με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων κατά την διάρκεια αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων με τους Ρώσους στρατιωτικούς, «όπως συνεργαζόμασταν όταν υποστηρίζαμε τους εταίρους μας κατά την διάρκεια της συντριπτικής ήττας του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτελείου της Επιχείρησης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για επαγγελματικές επαφές που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν «την αχρείαστη κλιμάκωση μεταξύ των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζονται από την Ρωσία και των "Δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας" που υποστηρίζονται από τον Συνασπισμό, καθώς και τις ελεγχόμενες ομάδες της αντιπολίτευσης».

Η Επιχείρηση Inherent Resolve πραγματοποιείται στο Ιράκ και τη Συρία με τη συμμετοχή χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ