ΚΟΣΜΟΣ

Μίζες ύψους 7,9 εκατ. ευρώ για τα 24 γερμανικά οβιδοβόλα

Μίζες ύψους 7,9 εκατ. ευρώ για τα 24 γερμανικά οβιδοβόλα
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ο 72χρονος πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου του Μονάχου από το Σάββατο.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απόπειρα απάτης.

Για την προμήθεια 24 οβιδοβόλων συνολικής αξίας 188 εκατομμυρίων ευρώ το 2001 είχαν πληρωθεί "μίζες" ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως και στον τότε υπουργό Άμυνας στην Ελλάδα, όπως εκτιμά η Εισαγγελία του Μονάχου.

Τα χρήματα αυτά φέρεται να έχουν καταβληθεί από Έλληνα σύμβουλο ή διαμεσολαβητή της KMW, με την καταχώρηση "έξοδα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών". Από αυτό το ποσό, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ κατέληξε στον πρώην μάνατζερ της KMW.

Ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αυτό συνέβη επειδή ο Έλληνας διαμεσολαβητής του επέτρεψε να συμμετάσχει σε "καθαρά φιλική βάση" στην προμήθεια.

Ο 72χρονος υποστηρίζει ότι η ίδια η KMW ποτέ δεν κατέβαλε απευθείας "ωφέλιμες πληρωμές" και ότι οι όποιες συναλλαγές με το εξωτερικό γίνονταν μονίμως μέσω τοπικών αντιπροσώπων ή διαμεσολαβητών, ενώ έκανε λόγο για πληρωμές προς τον τότε διευθυντή εξοπλισμών.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, σε συμβόλαια άνω των 100 εκ. ευρώ μία προμήθεια ύψους 2 έως 3% ανταποκρινόταν "στα δεδομένα της αγοράς".

Σύμφωνα την Deutsche Welle, ο κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο ότι "ήταν γνωστό ότι στις χώρες της νότιας Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να συναφθούν συμβόλαια χωρίς να γίνουν αυτές οι πληρωμές", για να συμπληρώσει ότι ο ίδιος δεν ήθελε καν να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες και δεν υπέβαλε σχετικές ερωτήσεις προς τους τοπικούς συνεργάτες στην Ελλάδα.

"Η στάση η δική μου, η δική μας, ήταν: αφήστε με στην ησυχία μου, δεν είναι δική μας υπόθεση".

Πηγή: DW

ΔΗΜΟΦΙΛΗ