ΚΟΣΜΟΣ

Οι Σκριπάλ ήταν στόχος της Ρωσίας πολύ πριν από την επίθεση, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο

Οι Σκριπάλ ήταν στόχος της Ρωσίας πολύ πριν από την επίθεση, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο
REUTERS/Peter Nicholls

Νέες απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτές, η Ρωσία έκανε δοκιμή σε πόμολα θυρών εξετάζοντας τρόπους για την μετάδοση του νευροπαραλυτικού παράγοντα, ενώ φαίνεται να είχαν βάλει στόχο τα email τόσο του Σεργκέι, όσο και της κόρης του Γιούλια, από το 2013 τουλάχιστον.

Αυτό ισχυρίζεται ο Sir Mark Sedwill, σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Βρετανία σε μια σπάνια κίνησή της.

Στην επιστολή, που δημοσιεύει η Guardian, ο Sedwill, ο οποίος επιβλέπει τη δουλειά όλων των βρετανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, περιλαμβάνονται ορισμένες από τις πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε η Τερέζα Μέι, όταν μιλώντας στο Κοινοβούλιο, έδειξε τη Ρωσία ως πολύ πιθανό να βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Όπως λέει, το Novichok αναπτύχθηκε στη ρωσική ερευνητική μονάδα στο Shikhany, ως μέρος ενός επιθετικού προγράμματος χημικών όπλων υπό το κωδικό όνομα Foliant.

«Έχουμε πληροφορίες που υποδεικνύουν το ενδιαφέρον των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για τους Σκριπάλ, που χρονολογούνται από το 2013, οπότε και λογαριασμοί email που ανήκαν στη Γιούλια Σκριπάλ, έγιναν στόχος ειδικών του κυβερνοχώρου», έγραψε.

«Τη δεκαετία του 2000, η Ρωσία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να δοκιμάσει τρόπους για τη μετάδοση νευροπαραλυτικών παραγόντων και για να εκπαιδεύσει προσωπικό από ειδικές μονάδες στη χρήση αυτών των όπλων. Μεταξύ των τρόπων που δοκίμασε ήταν η εφαρμογή σε πόμολα. Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία παρήγαγε και συνέλλεξε μικρές ποσότητες του παράγοντας, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος», συνεχίζει.

Capture

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ακόμα ότι την ίδια δεκαετία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε από πολύ κοντά στο πρόγραμμα ρωσικών χημικών όπλων. «Είναι πολύ απίθανο οποιαδήποτε πρώην σοβιετική δημοκρατία (εκτός από τη Ρωσία), να ανέπτυξε τέτοιου είδους πρόγραμμα μετά την ανεξαρτησία. Είναι επίσης απίθανο να έγινε παραγωγή novichok από μη κράτη (π.χ. εγκληματίες ή τρομοκρατικές ομάδες).

«Η Ρωσία έχει αποδεδειγμένο ιστορικό διεξαγωγής δολοφονιών υποκινούμενες από το κράτος», σημειώνει ο Sedwill και καταλήγει: «Για το λόγο αυτό εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η Ρωσία έχει τα τεχνικά μέσα, την εμπειρία και το κίνητρο για την επίθεση στους Σκριπάλ και ότι είναι πολύ πιθανό ότι ευθύνεται το ρωσικό κράτος. Δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ