ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Νέες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Συρία: Νέες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
REUTERS/Omar Sanadiki

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα να πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα εναντίον της Συρίας εάν η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κάνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων. Αυτό δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, έπειτα από την αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας εναντίον στόχων στη χώρα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν κλειδώσει το στόχο τους και θα είναι οπλισμένες», υπογράμμισε η Χέιλι.

2018 04 14T154540Z 1411432361 RC126D96BAA0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA UN

REUTERS/Eduardo Munoz

Με τη σειρά του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια «επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.

2018 04 14T154733Z 1798100742 RC1C649DFF90 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA UN

REUTERS/Eduardo Munoz

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης των κρατών μελών του σήμερα, επί του ρωσικού σχεδίου απόφασης, το οποίο καταδικάζει τα πλήγματα των χωρών της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Το σχέδιο απόφασης ωστόσο, δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκριση. Μόλις η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Ολόκληρη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ