ΚΟΣΜΟΣ

Μαζική διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της κράτησης των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας

Μαζική διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της κράτησης των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας
REUTERS/ALBERT GEA

Φωνάζοντας το σύνθημα «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους», μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρκελώνη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της κράτησης των εννέα πολιτικών προσώπων, πρωτοστατών στο κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, που κατηγορούνται για «εξέγερση» αλλά και να ζητήσουν την έναρξη του πολιτικού διαλόγου.

Η δημοτική αστυνομία καταμέτρησε «315.000 συμμετέχοντες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου, μετά τη λήξη της κινητοποίησης, όπου δεν προκλήθηκαν επεισόδια.

Έξι μήνες μετά της πρώτες φυλακίσεις, οι διαδηλωτές κατέκλεισαν την κεντρική λεωφόρο Παραλέλ, με κεντρικό σύνθημα στα χείλη τους: «θέλουμε να επιστρέψετε στα σπίτια σας». Το μήνυμα αυτό το απεύθυναν υπέρ των ηγετών του κινήματος της αυτονομίας που παραμένουν υπό προσωρινή κράτηση στην περιοχή της Μαδρίτης, καθώς διώκονται για «εξέγερση», «κατάχρηση δημοσίων πόρων» ή και με το έγκλημα της «ανταρσίας», το οποίο μπορεί να επισύρει ποινή κάθειρξης έως 30 χρόνια και προϋποθέτει, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί, «βίαιη εξέγερση».

«Είμαστε ολοένα και περισσότεροι αυτοί που καταγγέλλουμε τη δικαστικοποίηση της πολιτικής (…) και που λέμε ότι πρέπει να δοθεί μια δημοκρατική λύση σε αυτήν τη διένεξη» τονίζεται στο μανιφέστο που ανέγνωσαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

«Καθώς δεν μπορούν να αποκεφαλίσουν το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, προσπαθούν να το κάνουν μέσω της δικαστικής οδού» είπε η διαδηλώτρια Ροζέρ Ουργκέλες, μια εκπαιδευτικός ηλικίας 59 ετών.

Το κάλεσμα για τη διαδήλωση απηύθυνε μια πλατφόρμα οργανώσεων και συνδικαλιστικών ενώσεων που ιδρύθηκε τον Μάρτιο με στόχο να «προασπιστεί τους καταλανικούς θεσμούς», τα «δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Στην κινητοποίηση έδωσε το παρόν η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία συχνά επαναλαμβάνει ότι δεν είναι μεταξύ των οπαδών της ανεξαρτησίας, όπως και ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου και υπέρμαχος της αυτονομίας Ρότζερ Τόρεντ.

Μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές φώναζαν «Πουτζντεμόν, πρόεδρε» κι ενώ έχουν περάσει 10 ημέρες μετά την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ