ΚΟΣΜΟΣ

Γιοχάνες Χαν για πΓΔΜ: Εφικτή μια συμφωνία για το όνομα τις επόμενες εβδομάδες

Γιοχάνες Χαν για πΓΔΜ: Εφικτή μια συμφωνία για το όνομα τις επόμενες εβδομάδες
REUTERS/Francois Lenoir

 «Και οι δύο χώρες έχουν καταφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε», δήλωσε στο Στρασβούργο ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, έπειρα από την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ.

Σημειώνεται πως από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες αν όλα πάνε καλά θα ενταχθούν στην ΕΕ το 2025.

Για την πΓΔΜ ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία είναι το ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας. Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν διαβλέπει ωστόσο συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων:

Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι εφικτή μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας. Νομίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Την ίδια στιγμή και οι σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας έχουν βελτιωθεί, με τις δύο χώρες να δρομολογούν την υπογραφή συμφωνίας καλής γειτονίας. Θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια κάνει καλή δουλειά. Χαιρετίζω επίσης ότι η αντιπολίτευση διαδραματίζει πλέον έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο, επέστρεψε στη Βουλή και συμμετέχει πιο ενεργά στην πολιτική ζωή, κυρίως ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ