ΚΟΣΜΟΣ

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες για τη μοιραία πτήση της Southwest Airlines

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες για τη μοιραία πτήση της Southwest Airlines
NTSB/Handout via REUTERS

Η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ άνοιξε φάκελο για το περιστατικό που σημειώθηκε σε πτήση της Southwest Airlines, που στοίχισε τη ζωή σε μία επιβάτιδα, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα σχετικά με την σοβαρή υπόθεση.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στο γιατί προκλήθηκε έκρηξη στον έναν εκ των κινητήρων του αεροσκάφους όταν έφτασε τα 32,000 πόδια. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Robert Sumwalt.

«Ξέρω ότι ο κόσμος θέλει άμεσες απαντήσεις. Θα κάνουμε μία μεθοδική έρευνα», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Τώρα, απλώς θέλουμε να καταγράψουμε όλα όσα μπορούμε».

Λάβαμε καταθέσεις από τους πιλότους, εξετάσαμε τον χαλασμένο κινητήρα και συγκεντρώσαμε βίντεο από τους επιβάτες που έζησαν τα 22 λεπτά χάους. Πήραμε τα όσα καταγράφησαν από το πιλοτήριο και τα στοιχεία της πτήσης. Επιπλέον, συγκεντρώνουμε ακόμη συντρίμμια από τον κινητήρα, είπε ο ίδιος.

Αυτά είναι τα επόμενα βήματα των ερευνητών

Οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να ανακαλύψουν αν ένα εσωτερικό ράγισμα οδήγησε στο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Sumwalt αυτό «δεν είναι σίγουρα κάτι που μπορείς να καταλάβεις απλώς κοιτάζοντας τον (κινητήρα) εξωτερικά».

Οι κατασκευαστές κάνουν συχνά επιθεωρήσεις, με τη χρήση ακτινών Χ, στους κινητήρες για να δουν αν υπάρχει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα. Η αεροπορική είχε προγραμματίσει μία τέτοια επιθεώρηση για τον Δεκέμβριο.

Μία ομάδα ερευνητών αναμένεται να ταξιδέψει στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στο Ντάλας την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να ξεσκονίσει όλα τα αρχεία σχετικά με το αεροσκάφος.

Κάθε κατασκευαστής κινητήρων τους ελέγχει «πολύ πολύ καλά», σύμφωνα με τον John Goglia, πρώην μέλος της Επιτροπής. Ο Sumwalt από την άλλη επεσήμανε πως δεν έχει γίνει γνωστή η ηλικία του κινητήρα που εξερράγη.

Η Επιτροπή θέλει να εντοπίσει κάθε ένα από τα κομμάτια του κινητήρα και να τον ξαναφτιάξει. Η δουλειά τους αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη όμως. Μόλις, και αν φυσικά, μαζέψουν όλα τα κομμάτια μία ομάδα θα αναλάβει να συναρμολογήσει και πάλι τον κινητήρα.

Με πληροφορίες από: Hidden crack in Southwest jet engine at center of NTSB investigation, by Nicole Chavez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ