ΚΟΣΜΟΣ

Τριντό: Δεν πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε μέσα στο φόβο

Τριντό: Δεν πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε μέσα στο φόβο
REUTERS/Chris Wattie

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ζήτησε σήμερα από τους Καναδούς «να μην ζουν μέσα στον φόβο», την επομένη της «παράλογης επίθεσης» ενός άνδρα, ο οποίος έριξε το λευκό βαν που οδηγούσε πάνω σε δεκάδες πεζούς σε δρόμο του Τορόντο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 περαστικοί και να τραυματιστούν 15 άλλοι.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η επίθεση αυτή δεν άλλαξε το επίπεδο της απειλής στον Καναδά ή τις προετοιμασίες ασφαλείας για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Κεμπέκ.

«Δεν πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε μέσα στον φόβο, μέσα στην αβεβαιότητα» στην καθημερινή ζωή, «όταν περπατάμε στις πόλεις μας», δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Οτάβα.

«Οι Καναδοί σε όλη τη χώρα έχουν σοκαριστεί και λυπηθεί γι' αυτή την παράλογη επίθεση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οφείλουμε να παραμείνουμε μια χώρα ανοιχτή, ελεύθερη και σίγουρη για τις αξίες της και θα συνεχίσουμε να είμαστε», πρόσθεσε.

Ο Τζάστιν Τριντό κάλεσε τους υπευθύνους «να σκεφτούν τις συνθήκες που αλλάζουν στον κόσμο μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας».

Ένας άνδρας στο τιμόνι ενός νοικιασμένου βαν θέρισε «εσκεμμένα» περαστικούς σε μια από τις πιο πολυσύχναστες αρτηρίες του Τορόντο χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα). Διένυσε σχεδόν ένα χιλιόμετρο πέφτοντας πάνω σε δεκάδες ανθρώπους και προκαλώντας τον θάνατο 10 εξ αυτών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, όπως είχε κάνει χθες και ο υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας Ραλφ Γκουντέιλ, πως η ενέργεια αυτή «δεν συνδέεται με την εθνική ασφάλεια», απορρίπτοντας εκ των πραγμάτων κάθε ενδεχόμενο να επρόκειτο για επίθεση τρομοκρατικής φύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ