ΚΟΣΜΟΣ

Mea culpa Ιάπωνα υπουργού: Το υπουργικό αυτοκίνητο και τα μαθήματα της... σέξι γιόγκα

Mea culpa Ιάπωνα υπουργού: Το υπουργικό αυτοκίνητο και τα μαθήματα της... σέξι γιόγκα
EPA/FRANCK ROBICHON

Ο υπουργός Παιδείας της Ιαπωνίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη επειδή χρησιμοποίησε ένα υπουργικό αυτοκίνητο για να επισκεφθεί ένα στούντιο για γιόγκα, αλλά διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι εγκαταστάσεις αυτές πρόσφεραν «ιδιωτικά μαθήματα... σέξι γιόγκας».

Η είδηση αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η οποία ήδη δέχεται πυρά εξαιτίας δύο σκανδάλων για ευνοιοκρατία και για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομίας.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Shukan Bunshun έγραψε σήμερα ότι ο υπουργός Παιδείας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, επισκέφθηκε ένα στούντιο για γιόγκα, στην ακριβή συνοικία Εμπίσου στο Τόκιο, με υπουργικό αυτοκίνητο και έκανε ιδιαίτερα μαθήματα εκεί.

«Ζητώ συγγνώμη για τη σύγχυση που προκλήθηκε εν μέσω μιας πολιτικά τεταμένης περιόδου», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

«Με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική, (δεσμεύομαι ότι) θα υπηρετώ τους πολίτες με έναν πιο πειθαρχημένο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός σε μια προφανή αναφορά στα διάφορα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται μέλη του υπουργικού συμβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες.

«Θα έπρεπε να έχω διαχωρίσει το ιδιωτικό από το δημόσιο, παρότι στην περίπτωση αυτή δεν παραφέρθηκα», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα υπουργικά οχήματα για ιδιωτική χρήση ανάμεσα στις δημόσιες υποχρεώσεις τους, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το περιοδικό περιγράφει το συγκεκριμένο στούντιο της γιόγκα ως ένα «ιδιωτικό στούντιο για σέξι γιόγκα», του οποίου υπεύθυνη είναι μια πρώην πορνοστάρ που προσφέρει ιδιαίτερα μαθήματα και μασάζ με αιθέρια έλαια.

Αλλά ο Χαγιάσι είπε ότι απλώς έκανε «τακτικά μαθήματα γιόγκα και μασάζ χειρός» γιατί έχουν οφέλη για την υγεία του. Η υπεύθυνη του στούντιο διαψεύδει ότι υπήρξε πορνοστάρ και απαιτεί διόρθωση και συγγνώμη από το περιοδικό.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, το οποίο παρουσιάζει μια απρεπή εικόνα που διαφέρει απόλυτα από τα γεγονότα», ισχυρίστηκε.

Η ιστοσελίδα του στούντιο αναφέρει ότι στις εγκαταστάσεις του προσφέρονται ιδιωτικά μαθήματα για άνδρες ή ζευγάρια.

Η υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Άμπε έχει μειωθεί εξαιτίας δύο σκανδάλων για ευνοιοκρατία και της κριτικής για τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Οικονομίας χειρίστηκε τις καταγγελίες ότι ο ανώτερος αξιωματούχος του παρενόχλησε σεξουαλικά γυναίκες δημοσιογράφους.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι σήμερα δεν εγκρίνουν την κυβέρνηση Άμπε και παρόμοιο είναι το ποσοστό εκείνων που θέλουν την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Τάρο Άσο, όπως διαπίστωσαν δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα του Άμπε στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί αρχηγός του κόμματος τον Σεπτέμβριο, σε μια ψηφοφορία όπου κάποτε αναμενόταν να επικρατήσει εύκολα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ