ΚΟΣΜΟΣ

Νίμιτς: Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες – Αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης οι δύο πλευρές

Νίμιτς: Εντατικοποιούνται οι συνομιλίες – Αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης οι δύο πλευρές
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για έντονη συζήτηση έκανε λόγο σε μια λακωνική δήλωση, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες, μετά τη συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον Νίκο Κοτζιά και τον Νικολά Ντιμιτρόφ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, τονίζοντας πως και οι δύο πλευρές είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης.

Οι συνομιλίες διήρκησαν περίπου 4 ώρες, ωστόσο μετά το πέρας αυτών, σε δηλώσεις προέβη μόνο ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Όπως σημείωσε ο κ. Νίμιτς, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν εντατικοποιηθεί.

«Υπήρξαν αρκετές συναντήσεις, γνωρίζουμε το θέμα πολύ καλά (σ.σ. ονοματολογικό), συζητήσαμε και άλλα θέματα, ήταν μια έντονη συζήτηση» είπε, επισημαίνοντας ότι «οι δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα αφιερωμένες στην εξεύρεση λύσης». «Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε.

Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού πρακτορείου, οι συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών θα συνεχισθούν απόψε σε δείπνο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, που είχαν συναντηθεί στην Αχρίδα και στις 12 Απριλίου, έχουν ήδη προγραμματίσει και νέο τετ-α-τετ στις 3-4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της τετραμερούς Συνόδου για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Εξάλλου, όπως είχε τονίσει ο κ. Ντιμιτρόφ μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι σημαντικό να προστατευτεί σε πρώτη φάση η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Ο κίνδυνος που καραδοκεί όταν οι διαπραγματεύσεις, που δεν έχουν ακόμη τελειώσει, βγουν στην δημοσιότητα, είναι ότι παίρνουν διαστάσεις εθνικών τοποθετήσεων με αποτέλεσμα να περιορίζονται έτσι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ.

Η συνάντησή τους έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος χθες Τρίτη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος ή τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Αυστηρή ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον κ. Χαν να σταματήσει να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Αλλά ούτε και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ συμμερίστηκε την αισιοδοξία του κ. Χαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατό να βρεθεί λύση σε δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ