ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία προνομιακή μεταχείριση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμία προνομιακή μεταχείριση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
EPA/ROMAN PILIPEY

«Οι Έλληνες στρατιωτικοί  δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης  δικαιοσύνης», τονίζει σε ανακοίνωσή του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απορρίπτοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούγκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, περί άμεσης αποφυλάκισής τους.

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην ελληνική Βουλή, αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας, υπό τον μανδύα της “αλληλεγγύης προς τα μέλη της Ένωσης” είδαμε ότι συνεχίζει τη συνήθεια να αποφασίζει με ύφος ειδικού. Με αυτές τις δηλώσεις τους, που βασίζονται σε απόψεις Κυπρίων και Ελλήνων σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χάνουν κάθε μέρα που περνάει περισσότερο την αξιοπιστία τους. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις που στερούνται σοβαρότητας και νομικής βάσης», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Προσθέτει μάλιστα πως αντιμετωπίζει με έκπληξη την προτροπή του Γιούνκερ «να αφεθούν οπωσδήποτε ελεύθεροι» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία.

«Οι Έλληνες στρατιώτες, που παραβίασαν τον τουρκικό νόμο, δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Καταδικάζουμε αυτή την αντίληψη διπλοπροσωπείας η οποία όταν θέλει θυμάται το κράτος δικαίου και όταν συμφέρει δεν διστάζει να προβεί σε δηλώσεις που έχουν την έννοια της παρέμβασης στην δικαστική διαδικασία», σημειώνεται στην ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε λίγες ώρες πριν την συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την Παρασκευή. Αυτό θα είναι το πρώτο τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, την 1η Μαρτίου.

Σκληρή απάντηση και από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Σκληρή και άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε την Πέμπτη, μιλώντας στην ελληνική Βουλή, την άμεση αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίντ Γκιούλ, σε συνέντευξή του, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως η τουρκική Δικαιοσύνη δεν δέχεται εντολές, συστάσεις ή υποδείξεις από οποιονδήποτε.

«Ο Γιούνκερ, επικεφαλής της Κομισιόν, ζήτησε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν λόγω παραβίασης των συνόρων. Το αίτημα του Γιούνκερ απαντήθηκε άμεσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Γκιούλ, ο οποίος ξεκαθάρισε: Κανείς δεν μπορεί να δίνει εντολές στην τουρκική Δικαιοσύνη», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά Μέσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ