ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 63 άτομα υπό κράτηση ως ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Τουρκία: 63 άτομα υπό κράτηση ως ύποπτοι για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STRINGER

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 63 πρόσωπα ως ύποπτα για σχέσεις με το δίκτυο που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και αναζητούν 40 ακόμη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως κάποιοι από τους υπόπτους, δρούσαν ως προξενητές -έβρισκαν δηλαδή συζύγους για οπαδούς του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με το Ανατολή.

Άλλοι από τους συλληφθέντες εμφανίζονταν στους καταλόγους των πιθανών συντρόφων που είχαν συντάξει οι προξενητές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες 35 περιοχές σ' όλη την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης καταστολής που έχει καταδικασθεί από τον ΟΗΕ και δυτικές δυναμεις.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημόσιων λειτουργών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ