ΚΟΣΜΟΣ

Μια «ματιά» μέσα στο ανθρώπινο σώμα: Δείτε πώς χτυπάει η καρδιά

Μια «ματιά» μέσα στο ανθρώπινο σώμα: Δείτε πώς χτυπάει η καρδιά
Screen grab από βίντεο MaxPlanckSociety

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να φανταστείτε πώς μοιάζει η καρδιά σας όταν χτυπάει; Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ αποφάσισαν να ρίξουν… φως στις βιολογικές αυτές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού και δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο που «υπόσχονται» να απαντήσουν σε όλα σας τα ερωτήματα.

Με τη βοήθεια μιας νέας τεχνικής μαγνητικής τομογραφίας (MRI) οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού και δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να δουν για πρώτη φορά τι συμβαίνει μέσα στο σώμα τους.

Ο ερευνητές Jens Frahm, καθηγητής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται FLASH 2, η οποία επιτρέπει τη μετατροπή των εικόνων που λαμβάνονται από μαγνητικό τομογράφο σε κινούμενες εικόνες.

«Η τεχνική αυτή επιτάχυνε ακόμη περισσότερο τις μαγνητικές τομογραφίες και επιτρέπει τη λήψη 100 καρέ ανά δευτερόλεπτο» είπε το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Η καρδιά όταν χτυπάει

Ο Frahm είναι ένας από τους τρεις φιναλίστ για το ευρωπαϊκό βραβείο εφευρέτη, λόγω της ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας.

«Για πρώτη φορά είναι δυνατό να παρατηρήσει κάποιος πώς κινούνται οι αρθρώσεις, πώς μοιάζει το στόμα μας όταν μιλάμε ή καταπίνουμε και πώς χτυπάει η καρδιά μας» αναφέρει το Ινστιτούτο, και συμπληρώνει: «Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί μπορούν να κατανοήσουν γιατί πονάει το γόνατο ενός ασθενεί όταν σκύβει…».

Ομιλία

Με τη σειρά του, ο Frahm εξηγεί ότι πλέον οι γιατροί μπορούν να οπτικοποιήσουν πλέον όλες τις διεργασίες του ανθρώπινου σώματος.


Τραγούδι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ