ΚΟΣΜΟΣ

Πήγαν στη Βρετανία πριν από δεκαετίες – Τώρα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι Βρετανοί

Πήγαν στη Βρετανία πριν από δεκαετίες – Τώρα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι Βρετανοί
REUTERS/Darren Staples/File Photo

Πήγαν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Βρετανίας μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσκεκλημένοι της βρετανικής κυβέρνησης. Οδηγούσαν λεωφορεία, έφτιαχναν δρόμους, καθάριζαν νοσοκομεία, ενώ φρόντιζαν τους αρρώστους.

Η γνωστή ως γενιά της Γουίντρας (Windrush generation) –καθώς οι πρώτοι που κατέφτασαν, ήρθαν με εμπορική πτήση της Empire Windrush τον Ιούνιο του 1984- ήταν η πρώτη μεγάλη ομάδα μεταναστών από την Καραϊβική που πάτησε το πόδι της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συμβολίζουν τις ραγδαίες δημογραφικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στην μεταπολεμική Βρετανία, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφταναν στο Ηνωμένο Βασίλειο από πρώην βρετανικές αποικίες, γνωστές ως Κοινοπολιτεία.

Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι βρετανικές κυβερνήσεις διαδοχικά εμφανίζονταν σκληρές απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και οι απόγονοί τους πασχίζουν τώρα να αποδείξουν την υπηκοότητά τους, η οποία στο παρελθόν θεωρείτο δεδομένη. Στην πράξη, τα παιδιά της γενιάς της Γουίντρας ενημερώνονται ότι μπορεί να μην είναι τελικά Βρετανοί.

Παρόλα αυτά, η γενιά της Γουίντρας δεν είναι παράνομοι μετανάστες. Έως ότου τέθηκε σε ισχύ ένας καινούριος νόμος για την μετανάστευση το 1973, οι πολίτες της Κοινοπολιτείας και τα παιδιά τους είχαν αυτομάτως το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να χρειάζονται πρόσθετα έγγραφα.

Εχθρικό περιβάλλον

Ως υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση του Ντέιβιντ Καμερον, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εισήγαγε κανονισμούς, με τους οποίους επέβαλε σε εργοδότες, ενοικιαστές και παρόχους υγείας, να απαιτούν αποδείξεις νόμιμης μεταναστευτικής κατάστασης. Το 2012, η Μέι περιέγραψε τα μέτρα ως σχεδιασμένα να δημιουργήσουν ένα εχθρικό περιβάλλον για τους ανθρώπους που ήταν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλά από τα παιδιά της Γουίντρας δεν έχουν τα απιτούμενα δικαιολογητικά. Ως αποτέλεσμα, μερικοί έχασαν τη δουλειά τους, σε άλλους έκαναν έξωση από τα σπίτια τους, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι μερικοί απειλήθηκαν ακόμα και με απέλαση.

Η διαμάχη εξελίχτηκε σε τεράστιο σκάνδαλο το περασμένο σαββατοκύριακο, που κατέληξε στην παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ. Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η Βρετανία θα φιλοξενήσει τη Συνάντηση Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, μια διετή σύνοδο κορυφής των ηγετών των εθνών της Κοινοπολιτείας. Αντιπροσωπεία της ζήτησε συνάντηση με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για να συζητήσουν το ζήτημα της γενιάς Γουίντρας, κάτι το οποίο η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε.

Ωστόσο, εξαιτίας της αυξημένης αρνητικής δημοσιότητας, η κυβέρνηση υποχώρησε λέγοντας ότι θα γίνει η συνάντηση. Ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, αναγκάστηκε να απολογηθεί για την «τρομακτική» μεταχείρισή τους και υποσχέθηκε ότι κανείς δεν πρόκειται να απελαθεί για έλλειψη εγγράφων.

Μήνες αγωνίας

Πολλοί, ωστόσο, πέρασαν μήνες αγωνίας. Η Glenda Caesar ήταν μόλις έξι μηνών το 1961, όταν ταξίδεψε από τον Δομίνικο στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους γονείς της. Μετά από 16 χρόνια που δούλευε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχασε ξαφνικά τη δουλειά της, αφού δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα.

Όπως λέει στο CNNi, αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει και ακόμα χρειάζεται έγγραφα για τον πατέρα της, καθώς και ιατρικά και σχολικά έγγραφα.

Ο βουλευτής Εργασίας David Lammy έγραψε τη Δευτέρα σε ανάρτησή του ότι αυτό που συνέβαινε ήταν αλλόκοτο, ανήθικο και απάνθρωπο και ζήτησε να συζητηθεί άμεσα το θέμα στο κοινοβούλιο.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Μπαρπέιντος στη Βρετανία, Guy Hewitt είπε ότι το σκάνδαλο επηρέασε πολλούς ανθρώπους. «Αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από μια χώρα στην οποία έχουν δώσει τη ζωή τους», είπε στο Sky News.

Ο Patrick Vernon, ειδικός για το ιστορικό των οικογενειών από την Καραϊβική στο Ηνωμένο Βασίλειο, οργάνωσε μια αίτηση, η οποία μάζεψε περισσότερες από 100.000, ζητώντας το θέμα να συζητηθεί στο κοινοβούλιο.

«Είναι σαν να λες ξαφνικά στους απογόνους της τέταρτης γενιάς Ιρλανδών μεταναστών στις ΗΠΑ, ότι μπορεί να μην είναι τελικά Αμερικανοί και ότι μπορεί να απελαθούν», λέει στο CNNi. Πρόσθεσε ακόμα ότι ήξερε ανθρώπους που έψαχναν απεγνωσμένα φωτογραφίες τους στα προαύλια των σχολείων τους για να αποδείξουν πόσο καιρό είναι στη Βρετανία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Μεικτού Συμβουλίου για την Πρόνοια των Μεταναστών Satbir Singh, μιλώντας στο CNNi, κάλεσε την κυβέρνηση να διευκολύνει τη διαδικασία για τα μέλη της γενιάς του Γουίντρας που ήθελαν να νομιμοποιήσουν το στάτους τους.

Όπως είπε, αυτό αφορά πολλούς χαμηλόμισθους, οι οποίοι δεν χρειάζονταν διαβατήριο. Και παρότι την προσοχή των μέσων έχουν τραβήξει οι άνθρωποι από την Καραϊβική, είναι και άλλοι άνθρωποι από πρώην αποικίες στη Νότια Ασία και την Αφρική που μπορεί να επηρεαστούν.

Ο ίδιος τόνισε ότι με αυτό τον αλλάζοντας τη συνθήκη για τον έλεγχο εγγράφων στον ιδιωτικό τομέα, όπως στο σύστημα Υγείας και στον τρόπο ενοικίασης σπιτιών, το σύστημα έχει γίνει «κατάφωρα ρατσιστικό».

«Είμαι δεύτερης γενιάς Ινδός και όσο καλά και αν είναι τα Αγγλικά μου, πάντα θα μοιάζω με μετανάστη», πρόσθεσε.

Invited to the UK decades ago, now they must prove they're British

By Hilary Clarke and Gianluca Mezzofiore

ΔΗΜΟΦΙΛΗ